8 motive pentru care vegetarienii provoacă iritație unor oameni.

Vegani, vegetarieni, lacto vegetarieni – astăzi, aproape fiecare al zecelea locuitor al planetei este adversarul consumului produselor de origine animală. Dar aceste cifre nu explică de ce iubitorii de legume provoacă emoții atât puternice în rândul adversarilor lor, care îi declară ipocriți. Psihologul social Gordon Hodson explică motivul urii și … fricii.

În laboratorul de cercetare de la Universitatea Brock (Canada), am studiat prejudecățile și discriminarea împotriva vegetarienilor și veganilor (în continuare vom folosi simbolul „v&v”). Și iată faptele de bază confirmate de cercetările noastre recente.

1. Societatea într-adevăr este împotriva „v&v”. Am constatat că prejudecățile pe care le au consumatorii de carne față de v&v sunt la fel de mari ca intoleranța față de imigranți, și chiar mai puternice decât rasismul.

2. Societatea este mai critică față de veganii stricți, decât față vegetarieni, dar cea mai negativă și disprețuitoare atitudine s-a dezvoltat față de bărbații vegani, pe care utilizatorii internetului îi numesc “băieți de soia”.

3. Consumatorii de carne sunt deosebit de ostili față de v&v care refuză să mănânce carne din principiu (să zicem, pentru a nu dăuna animalelor), în comparație cu cei care aleg o dietă vegetală din cauza caracteristicilor organismului lor.

4. Iubitorii unei diete variate care percep alegerea vegetarienilor drept o amenințare pentru societate și cultură, în timp, ajung să creadă că animalele nu merită prea multă grijă și protecție.

5. V&v se simt izolați și discriminați, chiar și de prietenii și familiile lor.

6. Gândindu-se să se abțină de la consumul de carne, conservatorii (spre deosebire de liberali) cel mai probabil vor reveni la consumul alimentelor din carne. Acest lucru se datorează parțial lipsei sprijinului în grupul lor social și pare să reflecte îngrijorările cu privire la posibila stigmatizare.

7. Cu cât omul pledează mai activ pentru consumul de carne și nu-și imaginează alimentația fără un grătar sau o friptură, cu atât demonstrează mai multe prejudecăți împotriva vegetarienilor.

8. Imaginile vizuale care ne reamintesc că sursa cărnii sunt anumite animale, reduc atitudinea negativă față de vegetarieni. Omului îi crește sentimentul de empatie atunci când se uită la imagini cu vaci și curcani, iar sentimentul de amenințare care vine de la v&v își pierde puterea.

Reproșurile și iritațiile aduse altor oameni nu vor ajuta prea mult la rezolvarea acestor conflicte și la obținerea păcii interioare, dar cel mai probabil doar vor crește disconfortul. Toți am putea beneficia din conversațiile înțelepte cu alți oameni despre lumea în care visăm să trăim și despre ce amintiri vrem să le lăsăm nepoților noștri.