Copiii tăi nu au nevoie de o mamă ideală, ci de o mamă fericită.

Desigur, fiecare femeie vrea să devină o mamă perfectă. În special, aceste visuri ne copleșesc atunci când așteptăm un copil. Citim cu entuziasm articole despre educație, privim imagini drăguțe, ne imaginăm cum vom învăța copilul orice, cum îi vom monitoriza alimentația, dezvoltarea… Adică, ne pregătim să devenim mame ideale.

Cu toate acestea, ai cunoscut cel puțin o mamă ideală? Eu – niciuna. Și explicația este simplă: ea pur și simplu nu există. Și cu cât realizezi mai devreme acest lucru, cu atât copiii tăi vor fi mai fericiți și tu de asemenea.

Nu vei găsi în nicio librărie un ghid despre cum să devii cea mai bună mamă din lume. Profesorul este doar unul: experiența. Propria experiență. Doar cu timpul, prin încercări și greșeli, după clipe de disperare și nopți nedormite, îți vei da seama că o mamă ideală – este o mamă fericită. Doar o astfel de mamă poate avea grijă atât de copii, cât și de sine. Numai cu o astfel de mamă, copiii cresc încrezători și fericiți.

Nu trebuie să-ți faci prea multe griji cu privire la fiecare greșeală sau eșec. Ai îmbrăcat copilul prea subțire, iar acum tușește? Copilul tău are deja doi ani și nu merge la oală? Crede-mă, astfel de gânduri au toate mamele și acest lucru nu indică  faptul că ceva este în neregulă cu tine. Aceasta este viața. Da, nu este perfectă. În același mod, este imposibil să mergi la o plimbare cu un bebeluș îmbrăcat într-o salopetă albă și să te întorci cu el la fel de curat.

Sarcina ta este să-ți iubești și să-ți sprijini copilul în orice. Nu-l împiedica să cunoască lumea, chiar dacă îți este teamă de răni și infecții.

În loc să te concentrezi asupra unor lucruri neimportante pe care copilul le face greșit, laudă-l pentru ceea ce a făcut. Oferă-i aceste momente de fericire: când cea mai dragă persoană de pe Pământ îți spune că ești cel mai bun. Asta îi face pe copii fericiți.

Dacă vrei să fii o mamă cu adevărat fericită, nu încerca să te prefaci că ești o mamă ideală și să demonstrezi asta cu fiecare ocazie. Da, ești obosită, iritabilă, „fără machiaj”. Acest lucru este normal. În cele din urmă faci o treabă foarte dificilă. Dar te strădui. Iubești. Și acesta este cel mai important lucru.

Dacă satisfaci nevoile copiilor tăi, iar ei zâmbesc și râd mult, atunci îți faci treaba bine și meriți recunoaștere, pe care s-ar putea să nu o primești. 

Recompensa și recunoașterea ta – sunt fețele fericite ale copiilor. Ei se simt bine și vesel lângă tine. Fără ei, fără râsul lor –  viața este goală și lipsită de sens.

Crede-mă, copiii tăi te vor iubi chiar dacă greșești. Și nu te vor urî pentru că ai avut o zi proastă sau pentru că lucrurile nu merg bine în acest moment. Nu-ți face griji niciodată pentru asta. Ei te vor iubi întotdeauna. Copiii tăi au nevoie să te simți confortabil și să te bucuri de viață. Nu au nevoie să te comporți ca un supererou, pentru că oricum ești supereroul lor.

Avem tendința să nu ne observăm fericirea. Să subestimăm cât de bine ne îndeplinim sarcinile și să supraestimăm fiecare greșeală și eșec. De aceea, doar iubește-ți copiii. Aceasta este tot ce au nevoie.

Și fii fericită: copiii nu au nevoie de o mamă ideală, ci de o mamă fericită. Abia atunci și ei vor străluci de bucurie.