Dialogul negativ cu tine însăți nu-ți permite să fii fericită. Elimină aceste 6 fraze din discursul tău.

Fericirea ta depinde direct de comunicarea cu tine însăți. Acest lucru îți poate afecta bunăstarea și modul în care vorbești cu ceilalți.

Pentru a-ți schimba gândirea, nu folosi în discursul tău aceste 6 fraze negative:

1. “Sunt proastă.”

Chiar dacă nu înțelegi ceva, acesta nu este un motiv să te cerți. În loc să vorbești despre tine în mod negativ, liniștește-te și spune-ți: „Acum nu înțeleg cum funcționează acest lucru…”

Când îți atribui o descriere negativă, creezi o stare care nu-ți permite să crești ca persoană. Și dacă îți spui deseori astfel de cuvinte, începi să crezi în ele. Mai bine folosește cuvintele „acum”, „în acest moment”, și astfel vei fi deschisă la schimbări.

2. „Până în acest moment ar fi trebuit să fiu …”

Încearcă să înlocuiești această frază cu „Acum aș putea fi … dar în schimb, aleg …”.

Putem avea un dialog negativ cu noi înșine din mai multe motive, dar unul dintre cele mai frecvente este nemulțumirea față de noi înșine. Astfel, afirmațiile negative devalorizează tot ceea ce am obținut.

Când te adresezi ție, nu folosi ”trebuie”, înlocuiește-l cu „pot”. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi pe abilitățile tale reale, nu pe așteptări.

3. ”Este vina mea.”

În loc să-ți asumi toată vina, spune-ți: „Mi-am jucat rolul în această situație și sunt responsabilă doar pentru deciziile și acțiunile mele”.

Folosind „Eu, mie, al meu” într-o conversație negativă cu tine însăți, crezi că reacția celorlalți este un răspuns la acțiunile tale. Acest lucru se întâmplă atunci când îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile altora sau pentru situație în ansamblu.

4. “Nu trebuia niciodată să…”

Discuția negativă cu tine însăți, generată de regret, apare atunci când crezi în mod eronat, că privirea în trecut este ceva previzibil. Nu fi supărată pe tine din cauza unei acțiuni sau inacțiuni, comisă în trecut.

În schimb, gândește-te la efectele pozitive a ceea ce ai făcut sau nu ai făcut. Gândește-te la cine ești acum și ce ai datorită faptelor tale din trecut.

5. ”Probabil ei cred că eu … “

Atunci când presupui că alții gândesc negativ despre tine, ești de acord cu presupunerile tale, chiar dacă acestea nu sunt adevărate. Adesea, presupunerile noastre reflectă gândurile despre noi înșine și nu punctul de vedere al altora.

6. “De ce nu pot fi ca alții?”

Atunci când te compari cu alte persoane, observi caracteristicile lor, iar pe tine te judeci ca fiind o persoană cu defecte. Adevărul este că dacă îți compari sentimentele cu felul în care arată cineva la exterior, vei ajunge mereu la astfel de gânduri.

Data viitoare, când observi că te compari cu o altă persoană, notează unicitatea lui și a ta. În loc să percepi viața ca pe o competiție, privește-o ca pe o oportunitate de colaborare cu ceilalți.