Omul autosuficient nu rămâne niciodată singur. 7 semne că ești o persoană autosuficientă.

Omul autosuficient – este o personalitate completă, ce posedă propriile resurse: psihologice, materiale, morale. El nu are necesitatea să implore, să extorcheze sau să ceară de la alte persoane. Dacă alți oameni în mod voluntar îi oferă dragoste, atenție, sprijin, comunicare – omul autosuficient le acceptă, pentru că are nevoie de ele. Și răspunde la fel, pentru că are suficiente resurse pentru a iubi, a susține, a mulțumi … Iar dacă alții nu-i oferă ceva, el se descurcă pe cont propriu.

O persoană autosuficientă nu se teme de singurătate. Ea tolerează în mod normal solitudinea temporară, nu se agață de ceilalți, este capabilă să facă schimb de energie. Dacă perioada de singurătate se prelungește, omul autosuficient cu siguranță își va găsi prieteni, oameni cu minte asemănătoare și se va angaja la un loc de muncă bun. „Rezervele” personale de energie îi vor permite să treacă peste perioadele dificile și să nu „împrumute” de la ceilalți.

Semnele autosuficienței sunt:

– Nu te plictisești în singurătate.  Ai ceva de făcut întotdeauna. Plictiseala, care te face imediat să suni prietenii, cerându-le să te înveselească – nu-ți este cunoscută. Te bucuri chiar și de oportunitatea de a te reflecta, a-ți face treburile, a citi.

– Nu-ți place să ceri de la alții ceva, preferi să faci totul cu resursele tale. Încă din copilărie, știi că a cere – este rușinos. Și nu ai o astfel de dorință. Ai deja totul sau vei avea, ești sigur de asta.

– Îți cunoști valoarea. Chiar dacă ești atacat sau criticat, nu-ți pierzi respectul de sine. Te doare, dar stima de sine nu dispare. Insultele te dor, dar nu te privează de respect.

– Ai propriile resurse: locuință, bani pentru a trăi, o profesie. Educație. Experiență de viață. Dacă omul nu are posibilitatea materială de a se hrăni, cel puțin, aceasta, desigur, nu este autosuficiență, ci iluzia ei.

– În trecut, ai depășit independent anumite probleme grave, fără a apela la ajutorul cuiva.

– Ai opinia ta despre lucruri. Apreciezi opiniile altor oameni, dar rămâi cu convingerile tale. Ai propriul sistem de valori.

– În orice situație, te bazezi pe tine. Accepți ajutorul, mulțumești, dar încerci să te descurci cu forțele proprii.

Oamenii autosuficienți nu se agață de ceilalți. De aceea, nu rămân niciodată singuri.

Lecțiile de viață, din care dobândim experiență – ne fac autosuficienți. Autosuficiența este protecția împotriva furtunilor vieții și atitudinii schimbătoare a altor oameni față de noi. Este protecția împotriva singurătății, adesea generată de frica de singurătate.