15 moduri ușoare prin care îți poți arăta dragostea față de copil.

Acțiunile sunt mai importante decât cuvintele. De aceea, am decis să le reamintim părinților cum să-și demonstreze dragostea față de copii în fiecare zi, chiar și fără să le spună cu voce tare „Te iubesc”.

Iată 15 moduri ușoare de a-i arăta copilului că îl iubești:

1. Privește-l în ochi. 

Când vrea să vorbească cu tine sau vrei să-i spui ceva – renunță la treburi și concentrează-te pe el, coboară-te la nivelul lui și privește-l în ochii. Acordă-i toată atenția cât mai des.

2. Utilizează atingerile

Îmbrățișează-l, ia-l de mână, așează-te alături de el, culcați-vă împreună. Fii alături de copil cât mai des. Permite-i să-și împărtășească iubirea, pentru că îmbrățișările și sărutările copilului tău sunt cele mai scumpe.

2. Spune-i complimente

Laudă-ți copilul pentru orice muncă bine făcută și pentru eforturile depuse. Spune-i cât este de minunat și complimentează-l pe parcursul zilei. Încurajează-l să crească încrezător, învață-l să se iubească. Temelia stimei de sine sănătoase se pune acasă.

4. Mulțumește-i

Spune-i „mulțumesc” pentru ascultare, pentru faptele bune, pentru scuze. Spune-i „mulțumesc” doar pentru că este atât de minunat. Oferă-i acel simț uimitor al valorii.

5. Citiți împreună cărți.

Petreceți timpul citind cărți. Permite-i să aleagă singur cartea. Discutați despre ce ați citit. Întrebă-l ce personaj i-a plăcut. Împărtășește-i ce ți-a plăcut ție. Caută întotdeauna oportunități de a vă cunoaște mai bine.

6. Timpul înainte de culcare este special

Înainte de a-i ura ”noapte bună”, întreabă copilul ce i-a plăcut astăzi. Împărtășește-i impresiile tale. Discuțiile înainte de somn îi spun copilului că ești deschisă pentru el.

7. Petreceți câteva minute în doi

Acest sfat este relevant în special pentru familiile numeroase. Timpul pe care îl petreci împreună cu întreaga familie este minunat, dar uneori trebuie să găsești câteva minute doar pentru un singur copil. Nu contează cum vor fi – doar vă veți îmbrățișa, veți discuta, vă veți spune un secret, sau veți face ceva împreună – cel mai important, este ca micuțul să fie singur cu mama!

8. Gătiți împreună

O astfel de activitate „adultă” îi face pe copii să se simtă speciali și importanți.

9. Învățați împreună

Familiarizează copilul cu ceva nou pentru el. Povestește-i despre munca ta sau vorbiți despre diferite pasări și copaci pe care ii vedeți în timpul plimbării împreună.

10. Faceți ceva neobișnuit.

Dacă în anumite situații îi spui adesea „nu”, poate merită uneori să-i spui „da”? Inventează modalități simple de a-l surprinde și de a-i face zilele mai luminoase.

11. Nu fi indiferentă.

Când copilul vorbește despre ceva important sau face ceva semnificativ, reacționează cu entuziasm, nu cu indiferență. Nu uita să-i arăți cât ești de fericită să-l vezi atunci când ajungi acasă de la serviciu. Lasă-l să-ți simtă dragostea și interesul.

12. Jucați-vă împreună

Jocul – este un mod minunat de a stabili ușor contactul și a crea o relație strânsă cu micuțul tău.

13. Roagă-l să-ți spună o poveste.

Oferă-i copilului posibilitatea de a inventa singur un basm. În timp ce îi asculți fanteziile, faci ca visul lui să se realizeze.

14. Încurajează-l să viseze

Permite-i să viseze. Și ascultă-l cu atenție. Încurajează-l să aleagă o astfel de cale în viață, care îl va ajuta să meargă spre țelul său.

15. Creeați tradiții.

Obiceiuri drăguțe, ritualuri care se repetă din când în când, obiceiuri familiale. Acestea vor ajuta copilul să se simtă iubit și protejat.