Mihail Labkovsky: ”Nu faceți temele împreună cu copilul.”

Sfaturi pentru toți părinții și bunicii de la psihologul Mihail Labkovsky:

– Nu este nevoie să faceți temele împreună cu copilul! Nici să-i organizați ghiozdanul. Nici să-l întrebați: „Cum a fost la școală?”. Găsiți alte subiecte de discuție.

– Copilul trebuie să aibă timp liber personal, atunci când nu face nimic: de la 2 la 4 ore pe zi. Părinții ambițioși și anxioși doar își supraîncarcă odraslele cu cercuri, secțiuni, limbi străine… Și obțin în schimb, nevroze.

– În relațiile cu școala și profesorii, întotdeauna ar trebui să fiți de partea copilului. Aveți grijă de copii. Nu vă fie teamă de notele proaste. Aveți grijă să nu le provocați dezgust pentru școală și studii, în general.

– Mulți părinți sunt orientați pe note. Mai bine întrebați profesorul nu despre note, ci despre „cum s-a simțit copilul? Era îngrijorat?” Asta este corect.

– Este dificil să spui cine are mai multe probleme psihologice – un student excelent sau cel care are note proaste. Elevii excelenți care iau cu râvnă notele de zece sunt copiii anxioși, cu stimă de sine scăzută.

– Dacă elevul nu este capabil să-și facă temele singur, există întotdeauna un motiv. Și nu este vorba despre lene. Lenea apare atunci când nu există motivație și voință.

– Printre motivele pentru care copilul nu-și face temele singur, pot fi: presiunea intracraniană crescută, hipertonicitatea, problemele psihologice, ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate). Și în loc să vă petreceți serile stând împreună deasupra manualelor, mai bine încercați să identificați această cauză și să lucrați pentru a o elimina.

– Există părinți care doresc să crească copii responsabili, independenți, de succes. Și există părinți al căror scop este controlul total asupra copilului, iar modul în care acesta crește nu este atât de important – pentru ei contează să nu iasă din lesă.

– De multe ori, din cauza notelor, literalmente se distrug familiile, se deteriorează relațiile, părinții și copiii pierd legătura, uneori pentru totdeauna.

Vă recomand să vă concentrați pe iubire și pe valorile veșnice. Să vă gândiți că destul de curând, când toate notele și examenele vor fi uitate, doar un singur lucru va fi important – încrederea, înțelegerea și prietenia cu copilul dvs.