La vârsta de 39 de ani începe îmbătrânirea creierului. 10 moduri științifice de a încetini acest proces.

Creierul uman, în comparație cu alte organe, este cel mai dinamic. De exemplu, în primii ani de viață, creierul copilului creează până la 1.000.000 de contacte interneuronale noi, iar până la vârsta de șase ani, volumul creierului crește de 4 ori, iar aceasta este o dimensiune comparabilă cu 90% din creierul unui adult.

Până la vârsta de 35 de ani sunt în curs de dezvoltare lobii frontali – zonele creierului responsabile de planificare, control personal și alte funcții organizaționale.

La vârsta de 39 de ani începe îmbătrânirea creierului – consideră specialiștii. Începând cu această vârstă, creierul își micșorează treptat volumul cu 10%. Celulele cortexului mor cu viteza de aproximativ 85.000 de neuroni pe zi.

Pe lângă reducerea densității materiei cenușii, există și o scădere a densității materiei albe a creierului – fibrele nervoase, responsabile de interacțiunea dintre emisferele cerebrale și viteza procesării informațiilor. Drept urmare, acest proces implică o scădere a indicatorilor activității mentale.

Unii experți consideră că îmbătrânirea este o boală și ar trebui privită din această perspectivă. Alții, sunt de părere că omul genetic implementează un „program de moarte”, iar mutațiile din neuroni și celule reprezintă o lege naturală de schimbare a generațiilor. Însă o teorie clară în gerontologie încă nu există.

Cum ne putem menține claritatea și agilitatea minții la bătrânețe? Există câteva metode:

1. Revizuirea dietei. Este dovedit faptul că omega-3 (uleiul de pește) provoacă creșterea glutationului, care creează o protecție pentru țesutul nervos cerebral și previne boala Alzheimer. Din legume sparanghelul și broccoli conțin o cantitate considerabilă de Omega 3.

2. Băuturile ce conțin cofeină contribuie la eliminarea magneziului (Mg) din organism. Iar acest oligoelement ajută la prevenirea distrugerii sinapselor creierului. Prin urmare, consumul de Mg sub formă de suplimente ajută la încetinirea mecanismului de îmbătrânire a creierului.

3. Un procent ridicat de luteină în corpul vârstnicilor, contribuie la menținerea reacțiilor nervoase. Sursele acestei substanțe sunt spanacul, varza, avocado.

4. Pentru ca melatonina să poată fi sintetizată în organism, este nevoie de triptofan, iar acest aminoacid se conține în hrișcă, fasole, nuci, banane, mușețel, valeriană.

5. Activitatea fizică neapărat trebuie inclusă în lista de măsuri pentru prevenirea proceselor de degradare a creierului.

6. Practica arată că persoanele care duc un stil de viață dinamic sunt capabile să-și crească potențialul intelectual al creierului. Tipul optim de activitate pentru menținerea tinereții creierului este dansul. Esența este că, spre deosebire de alergare sau mers, dansul – implică lucrul continuu al creierului pentru mișcări, ritm și melodie.

7. Persoanele în vârstă, care duc o viață socială activă, vizitând tot felul de cluburi, cercuri și societăți de interes, au o memorie mai bună și un sistem nervos mai puternic. Ei nu se opresc în dezvoltarea lor, ceea ce este extrem de important la această vârstă.

8. Atitudinea pozitivă este caracteristică celor mai longevivi oameni cu minte și memorie sobră.

9. Pentru a încetini îmbătrânirea creierului și a ”antrena” funcțiile cognitive – de ajutor sunt antioxidanții și activitatea fizică.

10. Prietenia și interacțiunea prietenoasă între oameni face posibilă reducerea vitezei de îmbătrânire a creierului.