5 sfaturi care te vor ajuta să eviți arderea emoțională și să ai grijă de tine

Arderea emoțională (Burnout) i se poate întâmpla oricui, indiferent de vârstă, s*x, statut, prezența sau absența muncii. Te poți epuiza atât din cauza orelor suplimentare, cât și din cauza treburilor casnice.

Aceste 5 sfaturi vă vor ajuta să evitați arderea și să aveți grijă de voi.

1. Observați pe ce vă consumați timpul și energia. Ce sarcini sau activități vă excită energia creatoare? Dacă 70% din timp îl cheltuiți pentru activitatea la care trebuie să vă forțați, încercați să schimbați asta. Minimizați sarcinile care vă storc energia și nu vă oferă nimic în schimb. Dezvoltați-vă arta de a spune ”nu” pentru a vă concentra pe ceea ce este cu adevărat important pentru dvs. Unul dintre clienții se chinuia din cauza muncii pe care nu o iubea. Apoi, a decis să încerce o activitate complet diferită. Și a avut succes.

2. Simțiți ritmul interior și adaptați-vă după el. Ritmurile circadiene ne ajută să ne adaptăm schimbărilor mediului. Studiile confirmă că omul poate lucra eficient 6-7 ore pe săptămână. Nu toți angajații se pot adapta aceluiași ritm. Omul este o ființă dinamică. De exemplu, toamna nivelul de serotonină scade cu 5%. În consecință, starea de spirit se schimbă. Dacă veți avea cerințe ridicate față de voi înșivă, fără să țineți cont de ritmul individual, atunci veți simți oboseală sau apatie.

3. Gestionați-vă rutina, cunoscându-vă obiectivul principal.

Cercetările efectuate în Austria confirmă faptul că ”sensul” ajută la depășirea arderii. Dacă un angajat sau o gospodină își realizează obiectivul, înțelegând de ce face ceea ce face, atunci nu va exista epuizare. Facem ceva, deoarece asta prezintă pentru noi o valoare. Rutina ne poate împiedica să ne concentrăm asupra elementelor esențiale. Spălarea mașinii vă distrage? Petreceți mult timp la cumpărături? Sportul, de asemenea, vă ia timp și energie? Rutina face parte din viață. Fără ea nu vă puteți bucura de realizarea obiectivului.

4. Atenție la mâncare. Alimentația nesănătoasă vă poate priva de energie. Ciocolata neagră, nucile (diferite tipuri), fructele și legumele – sunt o alegere bună. Există multe concepte ale nutriționiștilor și puteți alege ceea ce vi se potrivește. Lipsa energiei, epuizarea fizică și emoțională pot apărea nu din cauza lipsei scopului, a sentimentelor sau a salariului mic, ci și din cauza alimentației incorecte.

5. Grija de sine începe cu pași mici. Adesea, clienții mei spun: „Fac atât de puțin. Merg la sală doar o dată pe săptămână. Lucrez puțin.”  Iar eu îi întreb mereu: „Cum aveți grijă de dvs.? Care este planul dvs. de a vă îngriji în următoarele două luni?” Este atât de minunat să începi să înveți să ai grijă de tine. Să ai grijă de tine – înseamnă să ții cont de nevoile tale și să trăiești în armonie cu tine însăți.