7 lucruri pentru care nu trebuie să-ți ceri scuze.

Obiceiul de a-ți cere scuze pentru orice, poate părea inofensiv. Jessica Hagy – autoarea cărții ”Cum să fii interesant” (”How to be Interesting” 2013) susține că există situații în care trebuie să vorbești despre greșelile, dorințele și emoțiile tale fără rezerve.

Dacă ne îndoim de dreptul nostru la opinie (sentimente, dorințe), cerându-ne scuze pentru ele, le oferim celorlalți un motiv de a nu le lua în seamă. În ce cazuri nu merită să faci asta:

1.Nu-ți cere scuze pentru că nu ești atotștiutoare.

Ai dreptul să nu știi ce se întâmplă cu ceilalți. Niciunul dintre noi nu are darul telepatiei sau al prezicerii. Nu ești obligată să ghicești ce are celălalt în minte.

2. Nu-ți cere scuze pentru nevoile tale

Ești ființă umană. Trebuie să mânânci, să dormi, să te relaxezi. Este posibil să te îmbolnăvești și să ai nevoie de tratament. Poate câteva zile. Poate o săptămână. Ai dreptul să ai grijă de tine și să le spui altora că te simți rău.

3. Nu-ți cere scuze pentru că ești o persoană de succes.

Calea spre succes – nu este o loterie. Dacă știi că îți faci treaba bine, gătești bine sau poți atrage un milion de urmăritori pe Youtube, atunci ai depus eforturi pentru a realiza acest lucru. O meriți. Dacă cineva de lângă tine nu și-a primit doza de atenție sau respect, nu înseamnă că i-ai luat locul. Poate că locul său este gol, pentru că nu a putut să-l ocupe singur.

4. Nu-ți cere scuze pentru că nu ești „în trend”

Nu te-ai uitat la ultimul sezon al seriei ”Game of Thrones”? Dacă nu ești conectată la unica sursă informațională, nu înseamnă că nu exiști. Dimpotrivă, existența ta poate fi mult mai reală decât crezi.

5. Nu-ți cere scuze pentru că nu corespunzi așteptărilor cuiva

Ți-e teamă să dezamăgești pe cineva? Dacă pui relația cu o altă persoană în funcție de modul în care te evaluează, îi dai dreptul să-ți controleze alegerile de viață. Dacă îi permiți designerului să-și aranjeze apartamentul în funcție de gustul său, te vei simți confortabil în el, chiar dacă este frumos?

6. Nu-ți cere scuze pentru că nu ești perfectă

Dacă ești obsedată să alergi după ideal, vei vedea doar imperfecțiuni și greșeli. Imperfecțiunile noastre sunt cele care ne fac unici. Ne fac ceea ce suntem. Și ceea ce îi respinge pe unii, îi poate atrage alții.

7. Nu-ți cere scuze pentru că vrei mai mult

Nu fiecare vrea să fie mai bun decât a fost ieri. Dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să te simți vinovată pentru că îi faci pe ceilalți nefericiți cu ambițiile tale. Apreciezi ceea ce ai, dar nu vrei să stai pe loc. Și dacă alții au probleme cu asta, atunci e un semnal – probabil merită să-ți schimbi anturajul.