Fără acest ingredient – iubirea se stinge, iar munca devine o povară.

Există o componentă secretă în viață noastră, pe care toți o cunoaștem, dar căreia îi acordăm foarte rar importanța pe care o merită.

Vă amintiți cum în copilărie totul era împărțit în două categorii: „interesant” și „neinteresant”? Ceea ce era interesant – avea o valoare extraordinară pentru noi. Ceea ce nu era interesant – nu avea absolut nicio valoare.

Desigur, ni se pare că viața de adult este mult mai complexă. Dar oare este așa? Oricât de valoroase ne par lucrurile pe care le-am dobândit în viața adultă, această valoare dispare imediat ce dispare interesul.

Timpul liber fără interes – devine plictiseală. Dragostea fără interes – moare. Cariera fără interes – se transformă într-o muncă grea.

Este suficient să dispară interesul și ceea ce nu demult ni se părea atât de valoros, ca prin magie își pierde valoarea.

Cea mai mare parte a vieții mele, am considerat interesul doar un condiment plăcut. Mi se părea că interesul doar te ajută să-ți atingi obiectivele „adulte”, cele care au valoare reală. Mi-a luat mult timp să înțeleg că interesul în viață – nu este deloc un condiment, ci felul principal.

Trăim pentru interes.

Gândiți-vă – unul și același lucru poate fi incredibil de dificil și neplăcut pentru o persoană care nu are interes, și dimpotrivă, plăcut și ușor pentru cineva care este interesat.

Dacă mă interesează, sunt capabil să depășesc obstacole care în alte situații mi se par de nedepășit. Abilitățile mele de învățare cresc de zeci de ori. Același lucru se aplică concentrării sau rezistenței. Pot să fac lucrurile care mă interesează zile întregi, fără să simt oboseală.

Interesul este un concept aproape mistic. El ne oferă o putere extraordinară și oportunități incredibile, dar în același timp este absolut în afara controlului nostru. Mă interesează ceea ce mă interesează. Nu-mi pot trezi interesul în mod artificial. Nu pot decât să-mi urmez interesul sau să-mi refuz asta.

Unii sunt interesați de emisiuni TV, alții de enciclopedii, știință, religie sau benzi desenate. Înainte, mi se părea că interesului meu ar trebui să fie justificat prin rezultate practice. Mi-a luat mulți ani să înțeleg și să accept, din nou, la vârsta adultă ceea ce am înțeles în copilărie.

Interesul are o valoare imensă, indiferent dacă există vreun sens practic în el, indiferent dacă îți aduce bani, succes sau recunoaștere. În acest sens, interesul este similar cu s*xul, nu este un mijloc, ci este frumos în sine.

În diferite momente ale vieții sunt atractive diferite obiective. Uneori – a crea o afacere, alteori – a căuta dragostea, alteori – a învăța. Dar un lucru rămâne neschimbat, dacă în viața ta există ceva care te interesează, ești pe drumul cel bun. Dacă nu – trebuie să cauți drumul pierdut.