Criza vârstei de mijloc: Iată care sunt simptomele și cum poate fi depășită.

Omul adult, împlinit și de succes, brusc, fără niciun motiv, devine depresiv, renunță la locul de muncă prestigios, își lasă familia prosperă sau își schimbă dramatic direcția de activitate. Comite acte absolut imprevizibile, ilogice. Și, de regulă, nici rudele, nici prietenii, nici colegii, nici el însuși nu se înțelege, decât cei care au trecut deja prin asta. Și, desigur, un psiholog.

SIMPTOMELE

Adesea, criza este însoțită de depresie, sentimentul de oboseală, goliciune interioară. Omului i se pare că a căzut în capcana propriei cariere sau căsătorii. Stabilitatea, bunăstarea materială și familială obținute la această vârstă, își pierd brusc semnificația. Apare sentimentul de nedreptate, omul este sigur că merită mai mult. El este cuprins de sentimentul de nemulțumire și de dorința că vrea ceva, dar nu știe ce. Munca este percepută ca o rutină, relația conjugală își pierde fosta pasiune, copiii au crescut și preferă să-și trăiască viața, iar cercul de comunicare s-a restrâns de-a lungul anilor.

Oamenii din jur nu înțeleg ce se întâmplă: ei cred că au în fața lor o altă persoană. Omul dimpotrivă, consideră că cei din jur s-au schimbat, de aceea își schimbă atitudinea față de ei.

VÂRSTA

În SUA, fenomenul pe care îl descriem este numit „revolta celor de patruzeci de ani”, deși criza poate începe și la 37 de ani, și la 46 și chiar la 50 de ani. Totul este individual. De regulă, femeile la 35, iar bărbații la 40 de ani încep să experimenteze criza vârstei de mijloc. „Încep”, pentru că ea poate dura mai mult de un an, chiar și o decadă.

Aceasta este una dintre cele mai dramatice perioade din viața unui adult. Probabil că este cea mai serioasă și semnificativă dintre cele prin care trecem de-a lungul vieții.

Cum poate fi depășită?

Prevenirea este cea mai eficientă și evidentă. Este foarte important să tinzi spre menținerea unui echilibru în viață:

1. Atenția și grija față de corpul tău îți vor permite să-ți păstrezi forțele mai mult timp și să relaționezi mai blând cu organismul care îmbătrânește, să-l respecți și să fii mândru de el;

2. Participarea activă și deschisă în relația cu familia, cu prietenii, cu colegii și chiar cu oaspeții întâmplători din viața ta. Cu această atitudine, neapărat vei obține „doza” ta de dragoste și grijă;

3. Planificarea vieții și a realizărilor, care vizează în primul rând explorarea potențialului, dezvoltarea abilităților și utilizarea acestora în beneficiul oamenilor, îți va aduce nu numai o satisfacție constantă și sentimentul de dezvoltare care este imun la orice criză, ci și prosperitate și stabilitate financiară;

4. Atenție constantă la visurile, fanteziile, valorile și convingerile tale. Un vis va fi întotdeauna steaua ta călăuzitoare, iar realizarea acestuia îți va deschide noi și noi uși.

Este important să înțelegi că este destul de dificil să faci față acestei crize pe cont propriu, pe motiv că ai uitat să construiești relații, să te bucuri și să visezi. În acest caz, este mai bine să apelezi la un specialist, decât să te prefaci că ești puternic și autosuficient (așa cum ai făcut-o înainte, iar rezultatul îl cunoști).