Respectă aceste 8 reguli de etichetă și te vei putea considera o persoană educată.

Normele de etichetă se schimbă sub influența timpului și a circumstanțelor.  Dar există câteva reguli „de aur” pe care dacă le respecți, te poți considera o persoană educată.

Nu este necesar să cunoști toate regulile, dar să respecți cel puțin 8 dintre ele este un indicator al nivelului de educație și inteligență.

1. Respectă-i pe ceilalți.

Nu contează ce face omul și care este statutul său social. La o persoană mai mare de 12 ani trebuie să te adresezi cu „Dvs.”  Este trist atunci când vezi că vânzătorii, chelnerii sau măturătorii sunt numiți ”tu„. Cu o astfel de adresare nu-ți demonstrezi atitudinea față de adversar, ci propria cultură de comportament.

2. Oferă locul

A oferi locul – este un alt marker al culturii personale, o normă de etichetă care nu trebuie uitată. Nu numai bărbații trebuie să cedeze locul în transportul public. Chiar și femeile se pot ridica de pe scaun pentru a oferi locul unei persoane în etate sau unei mame cu copil mic.

3. Vorbește mai puțin

Conversațiile cu prietenele sunt o modalitate de relaxare psihologică. Dar să-ți bârfești soțul, șeful sau prietena ce lipsește – este de prost gust. Dacă nu-ți place soțul – divorțează de el. Munca – găsește-ți alta. Nu-ți asuma responsabilitatea să dictezi tuturor regulile de conduită, moralitate, aspect. Este ridicol și necivilizat. Nu discuta despre vârstă, venit, religie, obiceiuri, haine – ale tale și ale altora.

Învață să asculți! Nu încerca să comentezi fiecare declarație a interlocutorului. Adesea, omul vrea să se descarce, decât să audă ce gândești. Exprimă-ți opinia doar dacă ți se cere.

4. Nu te machia în fața tuturor

Machiajul este un proces prea personal și nu este nevoie să-l faci public
Eticheta nu interzice vopsirea buzelor în fața interlocutorului. Dar în același timp, nu poți arunca pe masă toate pungile de cosmetice și căuta prin ele.

5. Nu pune geanta pe masă

Excepție face o geantă de mână frumoasă, care poate fi așezată pe partea ta, dacă ești într-un restaurant sau la o masă și comunici cu interlocutorul. Gențile mai mari trebuie atârnate pe spătarul scaunului.

6. Nu-ți pune piciorul peste picior

Stând într-un scaun adânc, lipește genunchii și înclină-i în lateral. O altă opțiune este să-ți încrucișezi picioarele în jurul gleznelor, așezând un picior în fața celuilalt. O astfel de poziție va arăta interesul pentru conversație și o educație bună, în timp ce piciorul aruncat peste celălalt picior vorbește despre relaxare.

7. Folosește garderoba

În locurile publice unde există o garderobă, lasă-ți hainele exterioare acolo, precum și lucrurile mari: umbrele, serviete, pungi mari. În holul principal este permis să duci doar o geantă de mână și un dosar cu documente. Dacă garderoba are o oglindă, aranjează-ți coafura în fața ei. Este permis ca bărbații să-și lege cravata. Îți poți împrospăta coafura și machiajul – doar în toaletă.

8. Nu uita de eticheta în mașină

Regulile de conduită auto nu sunt scrise, ci mai degrabă sunt o continuare a normelor de cultură cotidiană. Și chiar dacă bărbații demult nu mai deschid portiera doamnei și nu-i dau mâna la ieșirea din mașină, există câteva puncte de reținut.

Femeile nu ar trebui să stea pe bancheta din spate cu un bărbat, cu excepția unei rude sau a unui prieten apropiat. Când ieși, pune piciorul pe asfalt, nu pe pragul ușii. Într-un taxi, nu sta lângă șofer. Scaunul pasagerului este în spate.