Abilitatea de a refuza – este o artă. Învață să spui ferm ”NU”.

Rudele și prietenii apropiați sunt, desigur, un dar minunat. Ei sunt sprijinul și familia noastră. Dar uneori simțim o iritație crescândă și o senzație neplăcută că suntem folosiți. Cererile și așteptările interminabile ale rudelor ne apasă, iar refuzul ar înseamna să stricăm relația cu ei.

Cum înveți să spui NU fără a pierde comunicarea cu cei dragi? Există câteva motive pentru care nu putem refuza.

– Ne este frică să pierdem relațiile. Aici este important să nu uităm că refuzul nu va afecta simpatia sinceră. Orice altceva e doar manipulare.

– Ne este frică să părem nepoliticoși. Aceasta este o setare din copilărie că ”a refuza – este urât”.

– Ne este frică să primim un refuz în schimb. Dar oare avem nevoie de oamenii care sunt gata să ne ajute doar pentru serviciul oferit?

– Lipsa încrederii în sine. Deprecierea propriilor hobby-uri și preferințe.

Învață să spui NU

Abilitatea de a refuza – este o artă. Și o poți învăța doar experimentând. A spune ferm „nu”, – nu înseamnă să distrugi relația și să pierzi oamenii dragi. Înseamnă să te regăsești și să obții respectul celorlalți.

– Declară refuzul pronunțând acel ferm ”NU”. Exclude „nu știu”, „poate că da, poate că nu”. Dacă ai fost rugat (citește – manipulat) și înainte, atunci și de data aceasta se va auzi „da, voi face”.

– Explică motivul. Nu este nevoie să fugi după ce ai rostit „nu”. Explică-i omului că nu ai timp și resurse de data aceasta. Și nu trebuie să găsești scuze, doar explică-i.

– Propune o alternativă. Desigur, o opțiune de care ești sigur. În acest caz, persoana nu se va supăra că ai refuzat-o, ci va simți deschiderea ta.

– Oferă laudă. De exemplu, ești chemat la un eveniment care nu te interesează. Spune-i omului că ideea este grozavă, dar duminică vrei să dormi. Data viitoare, poate că te vei alătura.

– Mai puține scuze, mai multe mulțumiri. Când spui constant „îmi pare rău”, de parcă îi spui omului că te simți vinovat. Încearcă să înlocuiești „scuzele” cu „mulțumesc”. „Mulțumesc că ai cerut / m-ai invitat / mi-ai spus /m-ai înțeles.” Omului îi place când este mulțumit.