10 fraze care te vor ajuta să dezarmezi un manipulator

Manipulatorul este ușor de depistat, doar ascultându-ți sentimentele. Experimentezi un sentiment neplăcut, care îți spune să acorzi atenție cuvintelor și acțiunilor unui om care încearcă să te manipuleze.

Manipularea psihologică – este abuzul de influență prin denaturarea și exploatarea emoțională cu intenția de a câștiga putere, control sau de a obține beneficii și privilegii în detrimentul victimei.

Cum poți rezista unui manipulator? Iată câteva fraze care te vor ajuta să-l dezarmezi.

1.”NU”

„Nu” este un cuvânt puternic, dacă îl utilizezi fără a continua. Problema este că adesea însoțim negarea cu un motiv sau o scuză pentru care acționăm într-un fel sau altul.

De fapt, nu trebuie să faci tot ce ți se cere și nu trebuie să-ți ceri scuzi pentru refuzul tău.

2. ”Vreau să …”

”Vreau să nu mă mai insulți și să-mi vorbești respectuos / calm.”

”Vreau să ai grijă singur de tine.”

Când îi spui manipulatorului acest cuvânt, respingi ferm tactica lui. Un astfel de răspuns îți permite să-l refuzi și să-i spui despre nevoile tale.

3. ”Ar fi mai bine pentru mine dacă …”

Acesta este un alt mod de a-ți declara nevoile și de a refuza manipulatorul. Atunci când ai de-a face cu astfel de oameni, cel mai bine este să te concentrezi pe propriile nevoi.

4. ”Îndepărtează-te.”

Manipulatorii folosesc adesea intimidarea emoțională și fizică pentru a obține ceea ce doresc.

Dacă apelează la această tactică, ei așteaptă că vei ține cont de comenzile și cerințele lor. Îl poți confunda cu această expresie. Dacă manipulatorul se apropie de tine sau cere prea mult, roagă-l să se îndepărteze, pentru a stabili limite.

5. ”Vom discuta când te vei calma.”

Această frază funcționează dacă manipulatorul creează prea multă tensiune emoțională pentru a te împiedica să gândești rațional.

Încearcă să nu cazi în această capcană. Roagă omul să se calmeze înainte de a cere ceva din nou. Dacă te manipulează copilul sau adolescentul, chiar le va fi de folos, astfel vor învăța abilitățile corecte de comunicare.

6. ”Și sentimentele mele contează.”

Unii manipulatori își preamăresc sentimentele. Scopul lor este să uiți de sentimentele tale și să-ți direcționezi toate eforturile pentru a le îndeplini cererile și dorințele.

Pune capăt acestor acțiuni, definindu-ți clar emoțiile și nevoile. Viața nu se învârte în jurul unei persoane, la fel ca și prietenia sau relațiile.

7. „Este inacceptabil.”

Manipulatorul caută o țintă ușoară. După ce i-ai spus adversarului că face ceva inacceptabil, îi spui că nu este atât de ușor să fii neglijat. Cel mai probabil, manipulatorul își va concentra atenția asupra altei victime.

8. ”Pleacă.”

Folosește acest cuvânt în cazul în care nimic nu funcționează.

Unii oameni pur și simplu nu au un loc în viața ta. Dacă omul te-a înșelat în mod repetat, te-a manipulat, arată-i spre ușă și nu privi înapoi.

9. ”Probabil te simți rău dacă mă ataci? Vrei să vorbim despre asta?”

Această afirmație demonstrează că recunoști furia, tristețea și frica manipulatorului, iar întrebarea ta indică deschidere pentru a o rezolva.

Stima de sine scăzută este unul dintre motivele pentru care manipulatorul încearcă să-ți controleze emoțiile. Recunoscându-i sentimentele, poți ajuta omul să scape treptat de comportamentul distructiv.

10. Nu spune nimic.

Manipulatorii se alimentează cu emoții puternice. Dacă îți pot provoca furie, frică sau anxietate, atunci au senzația că te-au învins.

Abține-te și nu te implica într-o controversă. Manipulatorul își va da seama rapid că nu-ți poate schimba emoțiile și va trece la o victimă mai ușoară.