10 fapte psihologice pe care nu le cunoșteai despre tine.

Psihicul uman rămâne unul dintre cele mai mari mistere din lume.

Deși cercetătorii au descoperit multe fapte interesante despre caracteristicile psihologice ale omului și chiar pot prezice comportamentul nostru pe baza anumitor reguli, multe lucruri rămân necunoscute.

Iată câteva fapte psihologice care te vor ajuta să te cunoști mai bine:

1. Vedem lucrurile altfel decât le percepem

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Cambridge, nu este importantă ordinea literelor din cuvânt. Important este ca prima și ultima literă să fie la locul ei. Chiar dacă restul literelor sunt amestecate, putem citi propoziția.

Acest lucru se datorează faptului că creierul uman nu citește fiecare literă, ci cuvântul în ansamblu. El procesează constant informația pe care o primește de la simțuri și felul în care percepem informațiile (cuvintele) de regulă, se deosebește de ceea ce vedem (literele încâlcite).

2. Ne putem menține atenția aproximativ 10 minute.

Chiar dacă suntem la o întâlnire, ne interesează subiectul, iar omul relatează subiectul interesant, atenția maximă pe care suntem capabili să o menținem este de 7-10 minute. După aceea atenția va slăbi și va trebui să facem o pauză pentru a ne menține în continuare interesul.

3. Abilitatea de a amâna plăcerea apare încă din copilărie

Capacitatea de a amâna satisfacția imediată a dorințelor noastre apare în copilărie. Oamenii care, de la o vârstă fragedă își puteau amâna plăcerea, învățau mai bine la școală și făceau față mai bine stresului și dezamăgirii.

4. Aproximativ 30% din timpul nostru îl pierdem pentru a visa. 

Îți place să fii cu capul în nori? Potrivit psihologilor, tuturor ne place să visăm. Cercetătorii susțin că oamenii cărora le place să viseze sunt, de obicei, mai inventivi și rezolvă mai bine diverse probleme.

5. Un obicei se formează în 66 de zile

Cu cât comportamentul pe care vrem să-l dobândim este mai complex, cu atât avem nevoie de mai mult timp. Într-un studiu, subiecții care doreau să obțină obiceiul de a face exerciții fizice au avut nevoie de 1,5 ori mai mult timp pentru ca acest obicei să devină automat, decât cei care și-au dezvoltat obiceiul de a mânca fructe la prânz. Chiar dacă ați ratat o zi sau două, asta nu va afecta timpul necesar pentru a dobândi obiceiul, dar prea multe zile ratate pot încetini procesul.

6. Omul își supraestimează reacția la evenimentele viitoare

Studiile au arătat că, oamenii consideră că evenimentele pozitive, cum ar fi căsătoria sau un câștig mare, îi vor face mult mai fericiți, decât s-a întâmplat în realitate. În mod similar, credem că evenimentele negative, cum ar fi pierderea locului de muncă sau un accident, ne vor provoca depresie mult mai mare decât se întâmplă în realitate.

7. Majoritatea deciziilor sunt luate subconștient

Deși ne place să credem că toate deciziile noastre sunt atent gândite și monitorizate, cercetările spun că deciziile cotidiene sunt, de fapt, subconștiente și există un motiv pentru asta.

În fiecare secundă, creierul nostru este atacat de peste 11 milioane de unități de date individuale și, din moment ce nu putem verifica toate acestea, mintea noastră subconștientă ne ajută să luăm decizii.

8. Nu putem face mai multe lucruri simultan

Oamenii de știință au dovedit că nu putem face 2-3 lucruri simultan. Desigur, putem merge și vorbi cu prietenul nostru în același timp, dar creierul se concentrează doar pe o funcție prioritară într-un anumit moment din timp. Acest lucru sugerează că nu ne putem gândi la două lucruri diferite în același timp.

9. Omul este mai fericit atunci când este ocupat cu ceva.

Dacă omul nu are motive să fie activ, el decide să nu facă nimic. Deși asta ne ajută să economisim energie, inactivitatea ne face să ne simțim nerăbdători și nefericiți.

10. Omul nu poate ignora mâncarea, s*xul și pericolul

Fiecare om are o structură antică a creierului care este responsabilă de supraviețuire și care întreabă: “Pot să mănânc asta? Pot face dragoste cu ăsta? Asta mă poate ucide?” Mâncarea, s*xul și pericolul este tot ceea ce îl interesează.

În cele din urmă, fără mâncare – omul va muri, fără s*x – nu va fi continuarea neamului, iar dacă omul moare, primele două nu vor avea sens.