Un exercițiu simplu, dar eficient care te va ajuta să-ți schimbi setările negative.

Sentimentul de auto-valoare – este o condiție importantă pentru a simți armonia și plenitudinea vieții.

Ce înseamnă să te simți semnificativ? Semnificația poate fi externă și internă.

– Internă – este cât de atent și respectuos se tratează omul pe sine, își tratează dorințele și nevoile.

– Externă – modul în care omul este perceput de societate și cercul apropiat. Este confirmarea faptului că el este apreciat, respectat, iubit, interesant și important pentru alte persoane.

Dar fiecare om, într-o măsură sau alta, are setări care îi scad auto-valoarea. Iar acest lucru naște probleme și întrebări: „De ce lucrez tot timpul și nu pot vedea o evoluție în carieră?”, „Soțul meu nu ține cont de dorințele și de opinia mea.” etc.

Pentru a rezolva astfel de probleme, trebuie de înțeles ce setări influențează apariția lor în viața ta.

1. ”Să ieși în evidență – este rău.” De exemplu, să fii bogat și de succes este inacceptabil și periculos. Această setare a fost încorporată în mentalitatea noastră sute de ani în urmă și ne afectează până în prezent.

2. ”Este indecent să-ți arăți virtuțile.” Modestia hipertrofică, insuflată în copilărie de către părinți și persoanele semnificative, provoacă rușine și vinovăție.

3. Interesele altora sunt prioritare. Se manifestă sub formă de neglijare a propriilor interese și nevoi pentru a satisface nevoile altora.

4. Orientarea către opiniile celorlalți. Atunci când ia decizii, omul nu numai că ascultă părerea cuiva, dar, de asemenea, are încredere în acest om mai mult decât în ​​sine. Astfel, se manifestă frica de a-ți asuma responsabilitatea pentru viața și deciziile tale.

5. Teama de a jigni. Atunci când omul, fiindu-i teamă să jignească, face concesii care îi complică viața, se adaptează și suferă – acesta este un semn al fricii de respingere.

Dacă observi cel puțin o astfel de setare în viața ta, poți face următorul exercițiu:

Ia o foaie și descrie modul în care această setare îți afectează viața. În special, ce zone îți afectează? Cum se manifestă în comportament? Apoi scrie convingerea opusă ei.

De exemplu, ai setareaEste indecent să-ți demonstrezi virtuțile.” Înlocuiește-o cu credința pozitivă „Îmi respect și îmi iubesc virtuțile, sunt fericit să le împărtășesc cu ceilalți.”

Finalizează exercițiul: amintește-ți situația în care ai manifestat această setare și imaginează-ți cum te-ai comporta dacă te-ai ghida de o nouă credință pozitivă. Nu te grăbi, imaginează-ți totul cât mai detaliat și mental urmărește-ți comportamentul. Memorează-l. Pentru a consolida efectul, fă la fel cu 2-3 situații similare.

Treptat incorporează noul comportament în viața ta. Nimeni nu o va face pentru tine.