Doar părinții buni au aceste 10 caracteristici.

Psihanalistul Gerald Schonevulf este sigur: părinții care își cresc copiii corect, au multe în comun. Ce calități îi unesc și îi disting de ceilalți?

1. Empatia

Empatia este o calitate importantă a unui părinte bun. Astfel de adulți sunt capabili să se pună în locul copilului, să-i înțeleagă cele mai profunde experiențe. Acest lucru le permite să suporte calm crizele de isterie ale copiilor, au suficientă răbdare să nu-și verse nervii asupra copilului.

2. Contactul strâns cu copiii

Pentru ca un copil să poată construi relații strânse în viitor, este important ca primul atașament din viața lui să fie format corect. Părinții incapabili să se atașeze de copil (de exemplu, din cauza depresiei) nu-i vor putea oferi această experiență importantă pentru dezvoltarea sănătoasă.

3. Atenția

Atunci când părinții sunt fericiți să-și vadă copilul, el consideră că este demn de atenția celorlalți, inclusiv a prietenilor, a profesorilor, și ca urmare, își dezvoltă o stimă de sine sănătoasă. Dacă părinții nu pot oferi copiilor suficientă atenție, devenind adulți, ei vor avea nevoie în mod constant de atenția celorlalți și se vor considera nevrednici de ea.

4. Respectul

Copilul învață să se respecte doar dacă adulții îl tratează cu respect. Devenind adult, o astfel de persoană își va respecta prietenii și colegii.

5. Dragostea

Dacă părinții au fost iubiți în copilărie, ei vor putea să-și înconjoare copiii cu dragoste, creându-le un spațiu confortabil și sigur în această lume nesigură. La maturitate, ei vor provoca simpatie în alții – parteneri, prieteni, colegi.

6. Disciplina

Părinții disciplinați pot fi un exemplu demn pentru copiii lor. În educație, astfel de adulți arată fermitate, dar nu severitatea excesivă, învață copiii cum să-și gestioneze corect viața, să facă față emoțiilor și să înțeleagă cum să reacționeze la cele străine. În unele situații, pedeapsa este justificată, dar părinții pedepsesc calm, cu dragoste, fără iritare sau cruzime excesivă.

7. Solidaritatea

Cheia unei relații sănătoase cu copilul – este o relație sănătoasă între părinți. Dacă între ei nu există un acord cu privire la educație, atunci problemele sunt inevitabile. Dacă tatăl crede că ar trebui pedepsiți copiii, iar mama că ar trebui răsfățați, ei vor crește știind să-i manipuleze pe ceilalți și neștiind ce este adevărata solidaritate.

8. Onestitatea

Cel mai rău lucru pe care îl poate face un părinte – este să-i spună copilului un lucru și prin propriul exemplu să-i demonstreze contrariul. Este important ca părinții să fie sinceri cu ei înșiși, unul cu celălalt și cu copiii lor.

9. Capacitatea de a obține plăcere

Părinții buni știu să se distreze și să se bucure de viață. Se joacă sau urmăresc jocurile copiilor cu plăcere, ajută copiii să înțeleagă cât de important este să te bucuri de viață.

10. Calitățile morale

Una dintre sarcinile importante ale părinților – este socializarea copiilor. Copilul trebuie învățat să fie milostiv și să-i respecte pe ceilalți. Acești părinți nu au un sistem dur de principii, privesc fiecare situație separat. Ei își învață copiii să nu urmeze mulțimea, ci să-și asculte vocea conștiinței.