Cum îți intră în minte omul tocsic? Iată 12 modalități ascunse.

Există mai multe modalități ascunse prin care omul toxic îți intră în minte. El te va face să crezi că problema este întotdeauna în tine.

1. Omul toxic te face vinovat(ă) de faptul că ești nefericit(ă).

Și de îndată ce nu îi vei mai spune că este ideal, acest om va lua o poziție agresivă.

2. Dacă îi spui că te-a jignit, nu-și va cere scuze și nu te va întreba cum să te ajute.

Îți va răspunde că sentimentele tale sunt greșite, pentru că percepi greșit acțiunile sale. Această persoană va priva emoțiile tale de justificare, scutindu-se astfel de responsabilitate.

3. La fiecare întâlnire, te insultă subtil și te indispune.

În compania lui, adesea ai sentimentul de nebunie sau reacție excesivă, deși la prima vedere pare extrem de amabil cu tine.

4. Are crize inexplicabile de furie, după care se comportă de parcă nu s-a întâmplat nimic.

Această persoană te sperie de agresiunea sa (verbală sau fizică) și ești pur și simplu fericit(ă) când revine la starea sa normală. Iar dacă tu te superi mai mult decât de obicei, va încerca să-ți recâștige din nou favoarea, convingându-te să nu mai reacționezi atât de brusc sau își va vărsa din nou furia asupra ta.

5. Te face să te îndoiești de tine.

Acest om te face să te simți o ființă inferioară, fără valoare. Deși nu pronunță astfel de lucruri cu voce tare, acțiunile lui indică clar că se consideră mai bun decât tine în orice.

6. Își pune problemele asupra ta.

Și așteaptă ca răspuns înțelegere, compasiune, sfaturi. Dar când faci la fel, îți spune că trebuie să te descurci singură cu problemei tale.

7. Te corectează mereu. 

Vorbind cu tine, el nu va răspunde la cuvintele tale cu un semn de acord sau de confirmare. El are întotdeauna ceva de adăugat ca respingere. Are întotdeauna dreptate.

8. Te face să te îndoiești. 

În loc să-ți aperi ferm convingerile, cu acest om vei pune la îndoială tot ce știi.

9. Ia legătura cu tine doar atunci când are nevoie de ceva.

Și dacă nu ai de gând să îi oferi ceea ce vrea (bani, un acoperiș deasupra capului, etc.), te va face să te simți o persoană rea.

10. Când faci un comentariu despre comportamentul lui, îți spune că ești prea sensibilă…

… și că, de fapt, tu ar trebui să-ți reconsideri așteptările față de el.

11. Când nu-ți place comportamentul lui, îți spune că ești singura persoană care acordă atenție acestui lucru.

El va spune că prietenii și rudele sale nu au reacționat niciodată la asta. Te va face să simți că ești singura persoană din lume care se ”agață” de comportamentul său.

12. Te izolează.

Te face să te simți vinovat(ă) că vrei să petreci timpul cu altcineva. Și lucrurile se agravează atunci când spui că ai nevoie de „timp pentru tine”.