6 cauze psihologice ale oboselii și cum să-ți reîncarci ”bateriile”.

Oboseala, oboseala cronică, sindromul astenic – toate cestea sunt denumiri diferite ale aceleiași stări, pe care o cunoaște aproape fiecare dintre noi.

Pentru unii, astenia este mai degrabă o slăbiciune de scurtă durată, pe care o depășesc cu succes, continuându-și viața plini de energie. Alții, însă trăiesc cu oboseala ani buni, aplecați sub greutatea ei, bucurându-se tot mai puțin de viață.

Ce puteți face dacă vă confruntați cu oboseala constantă, cu lipsa energiei chiar și pentru treburile cotidiene?

În primul rând, este necesar să se excludă cauzele fiziologice ale oboselii cronice, care pot fi asociate cu boli cronice sau tulburări ale organelor și sistemelor. Merită să faceți o analiză a hormonilor tiroidieni și a nivelului hemoglobinei. Dacă testele sunt în regulă și medicii nu găsesc cauzele asteniei, atunci ea într-adevăr, are motive psihologice.

Cauzele psihologice ale asteniei:

1. Suprimarea emoțiilor

Oboseala apare din cauza faptului că se consumă o cantitate mare de energie pentru suprimarea oricărei emoții. De fiecare dată când ne rugăm să mai tolerăm un pic, ne trădăm pe noi înșine. Răbdarea – nu întotdeauna este o virtute.

Nu suprimați emoțiile. Acestea trebuie conștientizate, recunoscute. Ele ca și durerea, ne arată zona în care există probleme.

2. Excesul de informații inutile

Oboseala apare ca urmare a incapacității creierului de a percepe și a procesa acel flux imens de informații care cade asupra omului modern în fiecare zi. Creierul nostru nu poate „digera” tot ceea ce „consumăm” în fiecare zi din rețelele sociale, știri, mass-media etc.

Oare această informație este cu adevărat necesară? Fluxul de informații haotice ne slăbește, ne face să ne simțim obosiți și frânți încă înainte de a bea prima ceașcă de cafea.

Soluția problemei este evidentă – a minimiza informațiile inutile.

3. Oboseala ca urmare a ”arderii”.

Psihicul nostru vrea să vadă și să simtă rezultatele eforturilor depuse. Dacă în fiecare zi oferim multă energie muncii (sau treburilor casnice), dar nu vedem un rezultat plăcut și evident, apare apatia și oboseala.

De aceea, pe lângă obiectivele globale, stabiliți-vă obiective locale și sarcini pentru fiecare zi. Realizându-le, veți vedea că vă deplasați în direcția corectă și nu stați pe loc fără rezultat.

4. Perfecționismul nevrotic

Trebuie să faceți totul perfect. Și totuși, simțiți întotdeauna că undeva, nu vă puteți evalua cu nota maximă.

Acceptați faptul că idealul este de neatins, chiar dacă v-ați dedicat 100%. Reduceți cerințele față de sine. Permiteți-vă o vacanță fără vinovăție. Cereți persoanelor dragi să vă ajute.

5. Realizarea obiectivelor impuse.

Oboseala vine și ca urmare a realizării obiectivelor și planurilor de viață ale altor persoane. Dorințele și aspirațiile părinților, superiorilor, soțului etc. nu ar trebui să vă determine viața.

Scopul ar trebui să fie cu adevărat al vostru, și nu impus din afară, inclusiv din societate. Este timpul să creșteți și să nu vă mai îngrijorați pentru „ce vor spune oamenii”.

6. Așteptări ireale

Adesea, oboseala vine nu la cei care muncesc din greu și duc o viață activă, ci la cei care nu știu cu ce să-și umple ziua.

Viața lor constă din: munca nu prea iubită, comunicarea virtuală, așteptarea eternă a ceva mai bun, mai mare, mai real. Mai devreme sau mai târziu la acești oameni vine oboseala și nemulțumirea. Energia și forțele apar atunci când există sarcini care ne inspiră.

Cum vă puteți reîncărca „bateriile”?

Înțelegând cauzele psihologice ale asteniei, puteți încerca să combateți oboseala pe cont propriu.

Meditația, conștientizarea, activitatea fizică regulată, limitarea fluxului de informații și comunicarea cu persoane toxice, hobby-uri, comunicarea cu animalele, copiii – toate acestea oferă resursa necesară pentru reîncărcarea „bateriilor”.

Refuzul sau restricția stimulatorilor, cum ar fi cafeaua, zahărul, etc., oferă un efect bun. Combaterea oboselii cu ajutorul unor astfel de alimente sau medicamente nu va funcționa.

Cu toate acestea, punctul cheie în lupta împotriva oboselii cronice este eliminarea stresului psiho-emoțional, care adesea este imposibil fără ajutorul unui psiholog.