6 moduri rapide de a scăpa de stres, accesibile oricărei persoane.

Fiecare om are propriul său mod care îl ajută să-și recapete forțele: somnul, ascultarea muzicii preferate, yoga, meditația, mersul pe jos, vizionarea filmelor, lectura etc. Dar cele mai rapide și la îndemâna oricui sunt acestea:

1. Modul individual

Pentru a înțelege care este modul tău individual de a calma stresul, pune-ți întrebarea: ”Ce îmi place cel mai mult să fac?”

Cineva va răspunde că îi place să se relaxeze în baie, să privească un film, să mănânce delicios sau ceva specific, să meargă la culcare. Dacă simți că te afli într-o stare de stres puternic, te simți obosit(ă) – lasă deoparte toate treburile zilnice și fă ceea ce-ți place, chiar dacă este amiază. Această metodă te va scăpa de stres și suprasolicitare, va ușura sistemul nervos, te va umple de energie și calm.

2. Construirea lanțurilor logice

Începe cu întrebarea: ”Este avantajos să fiu în starea de stres?” Cel mai probabil, vei răspunde „nu”. Într-adevăr, care pot fi beneficiile atunci când ești stresat. Următoarea întrebare este: ”Pentru ce am nevoie de stres?” Răspunzând la aceste întrebări și analizând ce ți se întâmplă, vei realiza că starea de stres este contraproductivă: în această stare pierzi energie și ai o gândire slabă.

Stresul – este un punct din viața ta în care ar fi mai bine să nu te afli: dacă rămâi blocat aici multă vreme doar vei pierde, nu vei câștiga nimic. După construirea lanțurilor logice, vei înțelege că problema trebuie rezolvată. Însuși creierul îți va spune ce să faci, unde să-ți redirecționezi energia. Astfel vei simți imediat un surplus de energie și te vei concentra asupra unor obiective și sarcini noi.

3. Mirosurile

Aici nu există o rețetă comună pentru toți, deoarece percepția mirosurilor este individuală. Fiecare dintre noi știe ce miros îi place. Prin urmare, trebuie să te concentrezi asupra percepției personale – să-ți cauți mirosul preferat. Îl poți întâlni oriunde: în parfumul preferat, în bețișoarele de tămâie sau uleiurile aromatice etc. Există oameni cărora le place fumul de tutun sau mirosul odorizantului de toaletă. Toate individual! Unora le place aroma unui anumit condiment. Cunosc un om care este încântat de mirosul asfaltului umed; adoră să iasă pe verandă când afară plouă pentru a simți acest miros și se distrează. Această metodă funcționează instantaneu. Inhalând aroma preferată, vei simți imediat relaxare, calm și vei obține un impuls de energie.

4. Masajul

Această metodă funcționează perfect, dar trebuie să înțelegi ce tip de masaj ți se potrivește. Pentru că și aici, totul este individual: pentru cineva, opțiunea ideală este masajul relaxant, iar pentru cineva, dimpotrivă, mai dur, care va întinde toți mușchii.

5. Muzica

Fiecare dintre noi are preferințele sale. Chiar poți experimenta: pune melodia preferată și până la sfârșitul ascultării vei simți un val de forță și dispoziție bună. Dacă o asculți de mai multe ori, garantat te vei elibera complet de stres. Această metodă ar putea fi pusă pe primul loc, deoarece funcționează mai repede decât exercițiile de respirație sau meditația.

6. Animalele de companie

Cea mai bună opțiune este, desigur, o pisică, un câine sau peștii. Cu pisicile și câinii poți vorbi, aceștia îți oferă dragoste necondiționată, afecțiune, multă energie pozitivă și tactilitate. În ceea ce privește peștii, în mod natural nu se pot lăuda cu toate aceste calități, dar ușurează stresul datorită contemplației și relaxării.