Diferența dintre apatie și depresie: explicația psihologului

Hipersensibilitate, tristețe, lacrimi – pentru cineva aceste stări sunt o parte integrantă a vieții în orice anotimp. În cele mai multe cazuri, emoțiile negative vin fără niciun motiv, dezvoltându-se independent, separat de bunul simț. Deci, ce este melancolia de toamnă? Un motiv pentru îngrijorare sau probleme psihosomatice? Cum să te forțezi să acționezi în perioada apatiei? La aceste întrebări ne răspunde psihologul.

Cauzele apariției

Dacă înțelegi că nu vrei să mergi la serviciu din cauza vremii nefavorabile, vrei să stai toată ziua în pat, să privești emisiunea preferată, savurând dulciuri și gustări – acesta este melancolie, în practica medicală numită tulburare afectivă sezonieră.

Motivele apariției melancoliei sunt lipsa banală a luminii soarelui, influența condițiilor meteorologice asupra stării noastre. Tulburarea afectivă sezonieră are aceleași simptome ca și depresia, de aceea merită să consulți un specialist dacă observi o stare de rău gravă.

Care este diferența dintre melancolie și depresie

Melancolia – poate fi tratată datorită manipulărilor ușoare, dar să faci față depresiei este mult mai dificil. Mulți vorbesc despre depresie, dar o astfel de definiție este potrivită doar persoanelor cu boli grave, care se confruntă cu o recidivă sezonieră. Despre depresie pot vorbi următorii factori: pierderea poftei de mâncare, pierderea semnificativă în greutate, vinovăție constantă, apatie, lipsa dorinței de a comunica, tulburări de somn.

Cum scapi de melancolie

Dacă totuși ai decis să lupți cu melancolia sezonieră, primul lucru pe care trebuie să-l faci – este să-ți acorzi atenție.

Concentrează-te pe sentimentele reale, nu pe starea negativă. Nu ai chef să mergi nicăieri din cauza zăpezii sau a ploii? Stând întinsă în pat, analizează-ți corect starea. Vremea poate schimba ceva? De fapt, ziua ta nu va fi mai rea din cauza vremii, trebuie să-ți petreci timpul în ritmul obișnuit.

Respectă regimul de somn și mesele. Mergi la culcare în momentul în care simți că vrei cu adevărat că dormi. Îndepărtează gadget-urile înainte de somn. Trebuie să te trezești cu dispoziție bună pentru a fi activă fizic și psihologic în timpul zilei.

Asigură-te că mânânci corect micul dejun, combinând proteinele ​​și carbohidrații, renunță la sandvișuri în favoarea ouălor și fulgilor de ovăz. Evită alimentele grase, pentru că acestea îți îngreunează starea fizică și mentală, întrucât creierului îi lipsesc elementele și vitaminele utile pentru a funcționa în mod obișnuit.

Petrece timpul într-o cameră bine luminată. Schimbă lămpile din casă pentru unele mai luminoase. Lumina te va ajuta să ieși din starea de somnolență.

Vorbește cu cei dragi despre lucruri care te deranjează. Acest lucru te va ajuta să-ți formezi o percepție obiectivă a lumii exterioare.

Nu suporta apatia, scapă de ea! Nu este nevoie să hrănești starea de tristețe cu muzică tristă. Nu te închide în melancolia ta. Fă tot ce poți pentru a o alunga din conștiința ta.

Nu uita de aspectul atractiv, alimentația și exercițiile fizice adecvate. Nu încerca să te vindeci cu ajutorul alcoolului – un depresiv care va agrava și mai mult problemele emoționale.

Gândurile negative îți controlează viața cu permisiunea ta și stă în puterea ta să te setezi pentru productivitate și rezolvarea problemelor, în loc să le acumulezi.