6 semne că ai o mamă cu trăsături narcisiste, care îți controlează viața.

Din păcate, mama nu întotdeauna este o ființă grijulie și blândă. Există mame care își percep copilul adult ca fiind proprietatea lor și, în loc de dragoste, îi aduc doar durere, dezamăgire și chiar tulburări mentale.

De regulă, acestea sunt femei cu trăsături narcisiste și isterice.

De cele mai multe ori, sub masca grijii, ele îți oferă setea lor de putere și excelență: „Fac totul pentru tine, doar eu știu cum este mai bine”.

În același timp, conștient sau nu, își vor face copilul să crească o ființă lașă și neputincioasă. Cu alte cuvinte, astfel încât să devină co-dependent.

Semnele unei mame toxice:

Abuzul se referă la cel emoțional și psihologic. Se manifestă prin acțiuni îndreptate să insulte altă persoană, să-i consume resursele energetice, mentale ș.a.

1.Umilință, acuzații, țipete, violență fizică

“Te-am rugat să speli vasele. Nici măcar asta nu poți face, idiotule! Nu-mi pasă ce ai făcut! Te cresc de atâția ani, iar tu cum ai fost prost, așa și ai rămas!”

2. Mesaje ambigue, insulte voalate, glume nepoliticoase.

“Data trecută ai venit într-o rochie atât de frumoasă, mi-a plăcut foarte mult. În asta arăți ca un monstru, dar rochia cealaltă a fost bună, da.”

3. Imitația grijii, control.

„De ce trebuie să vă chinuiți cu un copil mic într-o țară străină, aduceți-l la mine, voi sta cu el”, „Au lăsat copilul în grija bunicii, și ei se plimbă, se odihnesc, nemernicii”.

4. Manipulare constantă, minciuni.

“Te-am rugat să mă înscrii la medic. Acum, iată, am complicații din cauza ta. Voi muri, dar ție nu-ți pasă.”

5. Sfaturi inutile, lecții de morală, constrângere și ordine.

“Iar ai cumpărat această brânză? Este dezgustătoare, ți-am spus de o mie de ori ce să iei.”

6. Profeții iraționale și sumbre

“În niciun caz nu naște copii, nu-i vei putea crește. Și nu conta pe mine, nu te voi ajuta. Bărbatul te va părăsi pentru că ești o proastă – vei rămâne singură cu o mulțime de probleme.”

Principalul semn al unei relații abuzive cu mama: TE SIMȚI RĂU LÂNGĂ EA. 

Ascultă-ți sentimentele. Dacă ai nevoie de prea multă energie pentru a vorbi cu o persoană, este puțin probabil ca acest lucru să treacă fără urme pentru sănătatea ta. Prin urmare, să înduri – nu este cea mai bună opțiune.