Niciodată nu te oferi să ajuți oamenii în aceste 5 situații.

Unii oameni pur și simplu nu pot trăi fără să-i ajute pe alții. Când cineva are probleme, omul cu inima mare tinde din răsputeri să corecteze situația. Dar în viață există momente când cea mai bună cale de ieșire este – să nu intervii.

Iată 5 situații în care nu ar trebui să-i oferi cuiva ajutorul:

1. Când aștepți de la om ceva în schimb

De fapt, ajutorul oferit trebuie să fie dezinteresat. O mică favoare din partea ta nu înseamnă că acum acest om îți va fi dator toată viața.

Dorința de a ajuta nu trebuie să se bazeze pe dorința de a obține ceva în schimb. Ar trebui să vină din nevoia de a face viața cuiva mai bună.

Te simți jignit de faptul că omul pe care l-ai ajutat nu se consideră veșnic dator? Dacă da, atunci merită să-ți reconsideri motivația de a ajuta.

2. Când omul nu are nevoie de ajutorul tău 

Nu este ușor să observi cum cineva luptă pentru a-și rezolva problemele. Probleme, la care crezi că există soluții simple. Dar dacă omul nu acceptă ajutorul tău, nu insista.

Nu putem decât să-i ajutăm pe cei care doresc să fie ajutați. Oferindu-i o soluție (nesolicitată) la o problemă, doar îi vei crește anxietatea și grijile.

3. Când dorința de a ajuta îți afectează negativ viața

Să presupunem că acum nu ai timp liber să te întâlnești cu un prieten. În ciuda acestui fapt, el nu-ți acceptă refuzul, pentru că vrea neapărat să vorbească și să-ți împărtășească urgent ceva. Sau, să zicem că nu te simți foarte bine, iar ruda ta insistă să vii să o ajuți.

În astfel de situații, ar trebui să-ți pui nevoile pe primul loc. Crezând că nevoile altor oameni sunt întotdeauna mai importante decât ale noastre, doar ne facem rău. Să-i ajuți pe ceilalți este important – dar trebuie să găsești un echilibru.

4. Când cineva nu merită ajutorul tău

Fiecare dintre noi avem un prieten care depășește uneori limitele. Să presupunem că omul vine în casa ta, se comportă arogant, cere tot timpul ceva și te învinovățește de ceva.

Va veni ziua când va avea nevoie de ajutor. Iar tu vei ignora cererea de a merge în celălalt capăt al orașului pentru a-l ajuta. De ce? Pentru că știi că mai târziu te va învinovăți pentru că … l-ai ajutat.

5. Când nu ești competent să ajuți. 

Dacă omul are cu adevărat probleme grave, nu este nimic rău în a-l ajuta. Cu toate acestea, nu ar trebui să-ți asumi rolul pentru care îți lipsește competența. De exemplu, nu trebuie să-i oferi asistență medicală dacă nu ești medic. Cel mai bun mod de a-l ajuta în acest caz, este să-l sfătuiești să caute ajutor profesional și să-l susții moral.

Este minunat să fii o persoană bună. Este minunat să ajuți oamenii din jur. Dar înainte de a ajuta, trebuie să te asiguri că motivele care te ghidează sunt corecte.