Psihosomatica excesului de greutate: de ce unii oameni nu reușesc să slăbească?

Omul, fără să-și dea seama, dă hranei sensuri complet diferite decât doar alimentarea obișnuită a organismului. Și într-o astfel de situație, nu vei reuși niciodată să slăbești.

Obezitatea. În aproape 100% din cazuri, omul care vrea să slăbească ține o dietă. Și pare a fi logic. Însă puțini oameni știu că, în aproximativ 80% din cazuri, acest lucru nu este suficient, deoarece obezitatea nu este doar un echilibru greșit dintre primirea și consumul caloriilor, ci un mecanism de interacțiune dintre organism și psihic. Aceasta este concluzia oamenilor de știință care au petrecut 10 ani cercetând caracteristicile psihologice ale persoanelor care suferă de obezitate.

Vorbind despre psihosomatica obezității, desigur trebuie să excludem bolile organice care provoacă obezitate: boala Cushing, hiperinsulinismul, adenomul hipofizar, etc. Aceste boli necesită intervenția imediată a medicilor specialiști și a tratamentului medicamentos. Deși, în anumite condiții, apariția acestor boli poate fi asociată cu factori psihogeni. Cu toate acestea, ne interesează acei 84% dintre pacienți la care obezitatea este asociată tocmai cu factorii psihologici. Munca terapeutului în acest caz este de a găsi răspunsul la întrebarea: Ce forțează persoana să mănânce mai mult decât are nevoie?

Conform cercetărilor Dr. N. Peseshkian, există mai mulți factori:

1. Experiența din copilărie, când copilul vedea mâncarea ca pe un mod de a se calma, atenția mamei, depășirea emoțiilor negative.

2. Conceptele educației: „Cel care mănâncă mult este mare și puternic”; ”Dacă nu mânânci nu vei privi televizorul (nu vei merge la joacă) etc”.

3. Regulile și tradițiile care necesită mese de sărbătoare: „Calea către inima unui bărbat se află prin stomac”, „Omul bun trebuie să fie ”mare””.

Astfel, omul fără să-și dea seama, dă hranei sensuri diferite decât doar alimentarea obișnuită a organismului. Și într-o astfel de situație, nu vei reuși să slăbești niciodată, întrucât mâncarea este: siguranță, dragoste, atenție, relaxare etc.

Capcana unor astfel de legături incorecte ale corpului și psihicului este, de asemenea, că această rezoluție „alimentară” a situațiilor nealimentare creează o tensiune internă inconștientă. Iar tensiunea – este stres. Stresul este un joc hormonal care determină ca fiecare gram consumat să fie depozitat în grăsimi.

Putem presupune că obezitatea poate fi depășită simplu: ținând o dietă strictă pe viață. Însă nimeni nu a reușit să o facă și acest lucru poate provoca un efect secundar: o astfel de tensiune va provoca o reacție nefavorabilă a organismului, care cu fiecare scădere a dozei zilnice de calorii, reduce și activitatea sistemelor corpului. Fie te vei îmbolnăvi, fie te vei dezlănțui.

Poți conta pe o modificare persistentă a greutății numai după înțelegerea motivelor psihosomatice:

dorința incontrolabilă de a mânca;

– modificările metabolice stresante;

Corpul reacționează atunci când mintea nu este conștientă. Adesea, declanșatorii problemelor psihosomatice sunt aduși la nivel subconștient. Cu alte cuvinte, nu vă mai amintiți unde, când și de ce începe procesul care vă face să acumulați grăsime. Aici trebuie să cunoașteți mecanismul conștientului și al subconștientului și tehnica „dezvăluirii” lor. Dar când ajungeți la rădăcini, trebuie să aveți o înțelegere clară despre cum să faceți față acestui lucru. În cele din urmă grăsimea este un fel de cârjă care susține omul. Și pentru a scoate această cârjă fără a pune un nou suport (ceea ce se întâmplă, de fapt, atunci când ții o dietă strictă) – omul este condamnat la noi eșecuri și traume.