Relatii

8 semne că ai crescut într-o familie disfuncțională

Anxietatea, stima de sine scăzută, teama de emoții – din păcate, unii părinți transmit aceste calități copiilor lor.

Cum înțelegi că ai crescut într-o familie toxică? (8 semne)

1. Deseori simți anxietate

Copiii crescuți în familii toxice sunt anxioși. Acest lucru se datorează relațiilor instabile, abuzului psihic și fizic sau lipsei de securitate. Acești copii se concentrează cu greu, mai des manifestă iritabilitate, experimentează tensiune sau sentimentul de anxietate.

2. Ți-e greu să ai încredere în oameni

Atmosfera tensionată din familie își lasă amprenta asupra omului. Abuzul fizic și emoțional constant sau neglijarea – formează o viziune specială asupra lumii. Acești oameni nu-și pot imagina ce este grija sinceră sau o relație sănătoasă. Subconștient ei vor aștepta întotdeauna critici la adresa lor sau acuzații că au dezamăgit pe cineva.

3. Percepi acut eșecul

Copiii crescuți într-o familie toxică pot simți că nu sunt suficient de buni sau chiar lipsiți de valoare. Este posibil ca părinții lor să fi avut cerințe mari față de ei și i-au învinovățit dacă nu îndeplineau așteptările. La maturitate, astfel de copii au o stimă de sine scăzută și le lipsește grija de sine. De aceea, chiar și cea mai mică greșeală sau eșec pentru ei se transformă într-o catastrofă și chiar poate provoca isterie.

4. Te cunoști prea puțin. 

Respectul în familie – este un element foarte important necesar sănătății psihologice. Este la fel de important ca sentimentul de iubire. Dacă relațiile se construiesc pe umilință sau insulte, în viitor, copilul poate avea probleme cu lumea interioară, iar mai târziu cu respectul de sine și personalitatea. Nemulțumirea de sine constantă duce la consecințe negative, cum ar fi anxietatea și depresia.

5. Te critici în mod constant

Stima de sine scăzută formată de părinții toxici face copilul să se simtă prost și nedemn. În tot ceea ce fac, acești copii se critică pe sine, ezită și se răzgândesc. Ei s-au resemnat cu faptul că sunt mai răi decât alții, dar nu pot schimba situația, deoarece nu primesc sprijinul necesar. Și cu vârsta devine din ce în ce mai dificil să ieși din această stare.

6. Îți suprimi emoțiile

Părinții toxici neglijează verbal sau fizic emoțiile copiilor lor. Atunci când copilul încearcă să le exprime, poate suferi și mai mult. Drept urmare, el se obișnuiește să-și ascundă durerea, supărarea sau mânia. Toate acestea afectează, identitatea persoanei. Îi este greu să înțeleagă cine este, ce simte, ce vrea de la viață.

7. Încă te simți un copil neputincios

Părinții toxici refuză uneori să recunoască maturitatea copiilor lor. Ei continuă să-i controleze, iar dacă întâlnesc rezistență, îi fac să se simtă vinovați.

Atunci când nu-i permiți omului să ia singur decizii, îi invadezi viața personală,  el nu se va simți independent. Anume, aceste sentimente sunt foarte importante pentru formarea în continuare a personalității. Astfel de oameni se tem să înceapă ceva nou sau se tem să nu fie respinși de societate.

8. Fugi de relații

Destul de des, cu ajutorul manipulațiilor se face controlul în familiile toxice. Acest comportament riscă să se dezvolte în abuz emoțional. Drept urmare, începi să te temi că fiecare a doua persoană vrea să te manipuleze, fugi de relații și nu riști să te apropii de oameni.

Exit mobile version