8 greșeli de comunicare care pot distruge conexiunea în relația de cuplu

Dintre toate problemele din relații, cea mai gravă este problema comunicării. Lipsa comunicării calitative creează o distanță între parteneri și amenință serios fericirea viitorului comun.

Iată 8 greșeli de comunicare care, potrivit experților, pot distruge conexiunea într-o relație.

1. Partenerii strigă unul la celălalt

Dacă aveți obiceiul de a comunica pe tonuri ridicate, acest lucru vă poate crea mari probleme de comunicare. Strigătele nu provoacă decât o reacție emoțională și mai puternică pe ambele părți ale conflictului. Așa că treceți la o comunicare mai calmă și mai respectuoasă și veți vedea cum lucrurile se schimbă în bine.

2. Unul dintre parteneri își cere scuze prea mult

Credeți că scuzele sunt bune? De fapt, nu întotdeauna. Dacă vă cereți scuze mereu (chiar și pentru ceea ce nu sunteți vinovați), acesta poate fi un semnal pentru partener că el poate face tot ce vrea cu tine – oricum îți vei asuma vina. Acest lucru este fundamental greșit și nu vă va aduce fericire. Învățați să fiți sinceri unul cu celălalt și să vă asumați responsabilitatea pentru propriile greșeli – dar nu pentru greșelile altuia.

3. Tăcerea

Există situații când decideți că este mai bine să rămâneți tăcuți și să nu agitați conflictul. Între timp, potrivit experților, evitarea discuțiilor despre problemă și tăcerea poate afecta negativ relația de cuplu. Amânarea discuției nu va rezolva problema. Prin urmare, găsiți în voi înțelepciunea și puterea să comunicați calitativ, chiar și atunci când este dificil. Acest lucru vă va ajuta să evitați problemele grave în viitor.

4. Folosiți cuvinte în categorii absolute

Încercați să nu-i spuneți celuilalt ceva de genul „tu întotdeauna” sau „niciodată”. Cert este că o astfel de comunicare îl face pe partener să se simtă sub atac și să se apere. În acest caz, este puțin probabil să puteți avea o conversație constructivă.

5. Aveți așteptări prea mari 

Desigur, aveți anumite așteptări cu privire la persoana iubită, dar a face presupuneri în minte și apoi să-i spuneți partenerului că nu v-a îndeplinit așteptările poate fi destul de dăunător. Într-o relație, este vital să înțelegeți că regulile sau așteptările unuia nu sunt universale – ar trebui să vă împărtășiți întotdeauna gândurile, dorințele și ideile cu persoana iubită și să nu o criticați. Acest lucru vă poate ajuta pe fiecare dintre voi să obțineți ceea ce doriți și să creați o relație completă.

6. Nu cereți ceea ce aveți nevoie 

Nimeni nu este capabil să citească gândurile celuilalt. Prin urmare, întotdeauna cere-i direct partenerului/partenerei ceea ce dorești. Acesta este un aspect important al comunicării sănătoase. Dacă vă bazați pe faptul că celălalt va ghici și va face ceea ce doriți, doar veți fi dezamăgiți. Prin urmare, vorbiți deschis despre dorințele voastre, inclusiv despre relație, planuri pentru viitor și s*x.

7. Exprimi dezinteres pentru ideile partenerului/partenerei

Dacă nu poți (sau nu vrei) să găsești o modalitate de a-ți exprima sprijinul pentru persoana iubită și pentru ideile sale, relația se poate distruge. Chiar dacă visurile partenerului îți par irealizabile, susțineți-l și respectă-i alegerea. În cele din urmă de ce te-ai îndrăgostit de el? Pe de altă parte, dacă ideile lui nu se potrivesc deloc cu viziunea ta despre lume și este evident că nu vă potriviți, poate ar trebuie să te gândești cum și cu cine să trăiești în continuare. Discută despre asta cu partenerul tău.

8. Nu puteți asculta

Ascultarea este o abilitate foarte importantă în relații. Dacă învățați să vă ascultați cu atenție, fără a vă întrerupe, puteți preveni în viitor multe conflicte. Ar trebui să vă respectați reciproc și să încercați să înțelegeți punctul de vedere al celuilalt. Atunci veți putea construi o relație fericită și sănătoasă.