De ce copiii adulți nu te sună? Probabil utilizezi frecvent aceste 6 fraze în conversații.

Ce te poate ajuta să menții relații apropiate cu copiii tăi adulți și ce te îndepărtează de ei? Observă dacă nu utilizezi frecvent în conversațiile voastre aceste 6 fraze:

1. „Nu fi trist!”

De multe ori, în acest fel încerci să-ți înveselești copilul. Încă din copilărie, un copil aude că nu poate fi trist, furios și supărat. Împarți sentimentele lui în pozitive și negative. Dar toate sentimentele sunt necesare și importante. Omul simte că nu este acceptat cu astfel de sentimente. ”Sentimentele sunt rele, înseamnă că și eu sunt rău.” Nu alegem ce simțim – sentimentele apar indiferent dacă dorim să le experimentăm sau nu. Fii alături de copilul tău în acest moment.

2. „Adună-te, nu dispera!”

Este un sfat excelent, dar există un „dar”: dacă omul care se confruntă cu apatia ar putea să se adune și să facă ceva, ar face asta! Dar el nu poate … Și este normal – să nu vrei nimic, să fii în această stare pentru a te înțelege mai bine, a înțelege ce dorești cu adevărat. Probabil că în acest moment ești foarte îngrijorată pentru copilul tău. Deci, spune-i că ești îngrijorată și ești dispusă să-l ajuți. Acest lucru va fi mai mult decât suficient.

3. ”Te descurci bine! Nu se întâmplă nimic groaznic!”

Este o altă depreciere a sentimentelor și stării omului. Desigur, vrei să-ți sprijini copilul comparând viața sa cu viața altor oameni. Dar omul care are totul (familie, muncă și casă) de asemenea se poate simți rău, singur și trist, poate trece printr-o criză, poate fi deprimat după un stres prelungit etc. Încearcă să te interesezi, ce altceva important îi lipsește în viață? Interesul sincer pentru copilul tău vă va apropia.

4. „Bine, sună-mă când vei avea dispoziție!”

Și dacă nu va avea?! Să nu sune? Ți-e greu să auzi că fiul sau fiica ta se simte rău, dar este și mai trist când își varsă nervii asupra ta din cauza stării de spirit proaste. Nu-ți tortura copilul: este foarte dificil să te prefaci că totul este bine, mai ales cu cei dragi, de la care vrei sinceritate și deschidere.

5. „Nu ai nevoie de noi …”

În acest caz, într-adevăr este mai bine să nu suni, decât să auzi asta de fiecare dată. Înțelege că orice copil își iubește părintele, cel puțin pentru faptul că îl are.

6. „Desigur, părinții tăi sunt răi!” 

Acesta este cel ”mai bun” lucru pe care îl poți spune atunci când copilul își împărtășește amintirile dureroase din copilărie. Atunci când copilul tău adult vorbește despre experiențele sale dificile din copilărie, el nu are nicio dorință și niciun obiectiv să te învinovățească! El vrea să audă o singură frază: „Îmi pare rău că ai fost nevoit să treci prin asta…” Un adult va depăși mult mai ușor această criză, dacă aude că îți pare rău că nu i-ai putut oferi ceva sau nu l-ai putut proteja de ceva. Copilul își amintește și știe cum ai trăit și cât de greu ți-a fost.. Vorbiți, atât timp cât sunteți în viață și există posibilitatea să clarificați totul.