Această expresie vă poate salva căsnicia, cariera și chiar viața.

”Eu și familia mea ne-am întors dintr-o vacanță minunată pe coasta italiană. Totul a fost perfect – 10 zile de mâncare excelentă, soare și plaje frumoase. Deși a fost o zi care era pe punctul să ne strice întreaga călătorie. Am răcit și mi-am propus să petrec toată ziua în cameră. Dar nevasta mea își dorea neapărat să meargă la plajă și, pentru că avem trei copii mici, am acceptat să-i țin companie.

Eu voiam să mergem la altă plajă, unde am fost acum câteva zile. Acolo nisipul era alb, moale, apa curată și calmă, un bar minunat unde puteai lua masa… Însă soția mea avea alte planuri – să viziteze o plajă nouă. Am fost de acord.

Așadar, am ajuns la locul destinat și iubita mea se simțea de parcă era în paradis. Cu adevărat era o priveliște incredibilă. Dar nu eram la fel de entuziasmat precum ea. Da, la umbră era bine, dar nu erau suficiente șezlonguri. Și nici puteam spune că acest loc era confortabil. Nisipul nu era la fel de moale cum îmi place mie, iar valurile erau prea puternice pentru a sta acolo cu copii mici.

Și cu cât mai mult comparam această plajă cu cea anterioară, cu atât starea mea de spirit se înrăutățea. Voiam să mă plâng și să-i spun: „De ce să nu ne întoarcem acolo unde am fost?”

Dar mi-am amintit această expresie care mi-a salvat de multe ori relația:

”Nu fi de acord, dar acceptă.”

Această frază a fost pusă în practică în anii 1980 și a fost popularizată în mod activ de Intel și Amazon. Este un principiu de management, care presupune discuții și obiecții sănătoase în timpul procesului de luare a deciziilor, dar impune părților să sprijine pe deplin decizia luată anterior.

Într-unul din apelurile sale către acționari, fondatorul Amazon Jeff Bezos a descris acest principiu astfel:

”Această frază îmi permite să economisesc mult timp. Dacă în ciuda lipsei consensului, ești sigur de ceva, spune: „Ascultă, știu că avem opinii diferite în această privință, dar să încercăm. Doar fii de acord cu mine, dar poți rămâne cu părerea ta.”

”A nu fi de acord, dar a accepta” – nu este un simplu slogan. Acesta este un mod practic de a-ți demonstra nivelul de inteligență emoțională în lumea reală.

Cum acest principiu vă poate salva viața?

Poate că ați auzit de unul dintre cele mai complexe studii asupra stării emoționale. Acesta a fost realizat timp de 80 de ani, iar rezultatele sale au oferit oamenilor de știință multe informații despre sănătatea fizică, mentală și emoțională a omului.

Robert Waldinger, autorul studiului și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, spune: „Cea mai surprinzătoare descoperire este că relațiile și gradul de fericire au un impact imens asupra sănătății noastre. Grija de propriul corp este foarte important, dar munca asupra relațiilor, de asemenea este o formă de grijă de sine.”

Cercetătorii au descoperit că nivelul de satisfacție al omului față de relația sa la vârsta de 50 de ani este un indicator mai bun al potențialelor probleme de sănătate, decât colesterolul din sânge.

Profesorul Waldinger spune: „Relațiile puternice ne fac mai fericiți și mai sănătoși.”

Căutăm sprijin în toate relațiile noastre. Desigur, chiar și persoanele apropiate au dezacorduri. Aceste diferențe de opinie ne ajută să creștem și să ne dezvoltăm. Dar când vine vorba de luarea deciziilor, se întâmplă că nicio discuție nu poate schimba punctul de vedere al altuia.

În astfel de momente, întreabă-te: „Pot, să accept asta, dar să nu fiu de acord?” Dacă da, arată-i partenerului tău disponibilitatea de a face acest lucru, iar el îți va răspunde reciproc.

Acest lucru m-a ajutat să-mi mențin relațiile ani buni. Și acesta este principalul motiv pentru care, în ciuda a 11 ani de căsătorie, trei copii și mult stres, relația dintre mine și soția mea astăzi este chiar mai puternică decât înainte.