Gestionează-ți starea psiho-emoțională cu ajutorul acestor 5 tehnici de autoreglare mintală.

„Să-ți gestionezi starea de spirit”, „să te relaxezi ușor”, „să devii energic atunci când ai nevoie” – sună tentant, nu-i așa? Toate acestea sunt posibile atunci când aplici tehnicile de autoreglare mentală.

Autoreglarea mentală – este gestionarea stării psiho-emoționale cu ajutorul cuvintelor (gândurilor), imaginilor și funcțiilor corporale.

Exercițiu 1. (Cinci obiecte)

Poți efectua exercițiul total sau parțial, timpul necesar este de la 10 la 30 de secunde.

– Fă o pauză.

– Privește în jur și observă 5 obiecte de diferite culori.

– Concentrează-te și ascultă – 5 sunete care ajung la tine.

– Observă 5 senzații corporale pe care le simți în acest moment ( îmbrăcămintea pe umeri, contactul spatelui cu fotoliul etc.).

Dacă atenția se îndreaptă în altă parte (cu siguranță), trebuie doar să observi și să revii la misiune. Dacă în minte îți vin gânduri, spune-ți: „Mulțumesc, te-am auzit” – și revină la sarcină.

Exercițiul 2. „GÂNDURI PE HÂRTIE”

Este util să faci acest exercițiu fie noaptea, înainte de culcare, fie dacă simți că „ai mintea supraîncărcată”.

Ia o foaie de hârtie (sau crează un document nou) și scrie-ți toate gândurile care ți se „rotesc” în minte într-o manieră haotică, indiferent de importanța lor. Faci asta până la sentimentul că „nu a mai rămas nimic”.

După un astfel de transfer, informația rămâne în lumea exterioară și nu este nevoie să o păstrezi în memorie.

Exercițiul 3: ”Extinderea gândirii”

Gândirea noastră funcționează, de regulă, după tipare familiare, care nu întotdeauna sunt cele mai eficiente. Gândirea eficientă este cea care ne ajută la rezolvarea problemelor, la atingerea obiectivelor. Prin urmare, dacă observi o tendință de pesimism și anxietate, încearcă să-ți „extinzi” gândirea (să fie mai flexibilă) cu ajutorul unui joc mental.

De exemplu, “astăzi este o vreme groaznic de rece … și acest lucru este bun, pentru că dacă iarna devine anormal de caldă, atunci vara nu va fi normală.” Sau “din nou am dat-o în bară cu raportul … și asta este bine, pentru că data viitoare, cu siguranță, voi observa această eroare și nu o voi rata.” Scopul exercițiului este de a te îndepărta de la căile cunoscute (inclusiv la nivelul neuronilor) de evaluare negativă a situației.

Exercițiul 4: Vizualizarea

Imaginează-ți că tai o felie de lămâie. Sau muști un măr verde. Ți-ai imaginat? Dacă da, trebuie să fi simțit că în gură îți apare saliva. Astfel organismul a reacționat la imagine, deși în realitate nu s-a întâmplat nimic. Corpul nostru are încredere în imaginile pe care le creăm în psihic. Cum poți folosi această caracteristică?

De exemplu, dacă vrei să devii mai energic, ar trebui să-ți imaginezi modul în care soarele îți trimite energie prin razele sale și ele te umplu de energie).

Dacă trebuie să te relaxezi, atunci ai nevoie de alte imagini – de exemplu, cum după baie sau masaj bei ceai aromat. Imaginația, de asemenea te poate ajuta să reacționezi la emoții, cum ar fi furia: nu este necesar să spargi vesele în realitate, poți face asta în imaginație și efectul de ușurare nu va întârzia să apară.

Exercițiul 5: Respirația relaxantă

Pentru a efectua exercițiul, trebuie să numeri în gând. Inspiră prin nas și numără până la 4, apoi fă o pauză și numără până la 2, expiră prin gură numărând până la 6 sau 8 (în mod ideal pentru a te relaxa, expirația ar trebui să fie de 2 ori mai lungă decât inspirarea), apoi din nou fă o pauză de 2 secunde. Repetă întregul ciclu de 10-20 de ori.

Atenție! Dacă, dimpotrivă, vrei să te mobilizezi, inspirarea este mai lungă, iar expirația – este bruscă, forțată.