Un experiment alarmant: 15 din 17 copii vor pleca împreună cu un străin, chiar dacă le este strict interzis să facă acest lucru.

În vara anului 2019, echipa ”Lisa Alert” a realizat un experiment social: străinii au încercat să ia copii (3 – 12 ani) de pe terenul de joacă (bineînțeles, cu permisiunea părinților). Dintre cei 17 participanți la experiment, 15 copii au avut încredere în persoana străină și doar 2 copii de 6 ani au refuzat categoric să plece din curte.

Conform statisticilor în fiecare an doar în Marea Britanie dispar aproximativ 0,5 milioane de copii (o cifră mai mare decât întreaga populație a Islandei).

Cum sunt ademeniți copiii în locurile de joacă aglomerate.

Una dintre cele mai alarmante observații în timpul experimentului – a fost indiferența celor din jur. În același timp, „răpitorii” folosesc formulări destul de comune, care ar trebui să alerteze pe oricine:

“Vrei să-ți cumpăr dulciuri?”

“Hai să hrănim porumbeii!”

”Acolo aleargă veverițele. Vrei să le vedem?”

”Tatăl tău m-a rugat să te iau. Mergem? “

Printre formulările care funcționează se întâlnesc adesea solicitările de ajutor pentru a scoate pisicile sau cățeii de sub mașină sau din subsol. Adesea, infractorii se prezintă ca polițiști, medici sau pompieri.

Motivația răpitorului poate fi diferită: de obicei vrea să facă rău sau să țină copilul o perioadă lungă de timp. Povestea se poate încheia trist în ambele cazuri, deși există multe precedente când chiar și după 10 ani de izolare, copiii deja adulți, au evadat de la răpitori și s-au întors acasă.

Chiar și copiii mari sunt de acord să plece cu străinii.

Șansa ca un copil să plece cu o persoană necunoscută crește dacă rolul răpitorului este jucat de o femeie sau un adolescent.

Adulții ar trebui să le explice copiilor că atât o bunică, cât și o fată tânără poate fi o persoană rea. Ei ar trebui învățați să descifreze străinii care sunt periculoși. Pentru că străini sunt și vânzătorii din magazine și vecinii, precum și alte mame de pe terenul de joacă. Prin urmare, regula „nu vorbi niciodată cu un necunoscut” nu este realizabilă.

O modalitate de a rezolva problema este de a organiza un comitet de părinți. Adulții pe rând vor veghea în curte toți copiii.

Ce împiedică micuțul să scape?

O altă observație alarmantă a organizatorilor experimentului: chiar dacă victima își dă seama că nu i se vor arăta veverițele, ea nu încearcă să scape. Când părinții și-au întrebat copiii „de ce?”, ei au răspuns că le este rușine să țipe sau să ceară ajutor.

Pe lângă jenă, copilului îi este, de obicei, frică să pară prost în fața omului necunoscut. În mintea lui situația arată astfel: „Și dacă nu vrea să-mi facă nimic rău, iar eu voi țipa, atunci voi arăta ca un prost și toată lumea va râde de mine.”

Câteva sfaturi de la experții americani.

– Nu coaseți o etichetă cu numele copilului pe haină, copiii tind să aibă încredere în cel care le rostește numele.

– În cazul în care copilul se pierde într-un centru comercial mare, el trebuie să contacteze orice angajat al centrului. În niciun caz nu trebuie să meargă la parcare să te găsească (aici se întâmplă adesea furturi).

– În caz de răpire, copilul trebuie învățat cum să de-a semnale neobservate pentru răpitor. În 2007, răpitorul ducea o adolescentă într-un avion. Ea a lăsat o notă în toaletă cerând ajutor. Atunci când au sosit la terminal, poliția deja aștepta pasagerul ciudat.

– Adolescenților nu li se recomandă să facă autostopul, în ciuda popularității.

– Într-un loc public, toaleta este deosebit de periculoasă. Nu lăsați copiii să meargă acolo singuri, este mai bine să-i conduceți la intrare și să-i așteptați acolo.

Spune-ne în comentarii, crezi că micuțul tău ar fi părăsit terenul de joacă, dacă ar fi participat la un astfel de experiment?