”Nimeni nu datorează nimănui nimic”. Cât de adevărată este această declarație?

„Nimeni nu datorează nimănui nimic”? Aceasta declarație mi se pare  dezgustătoare. În esență este falsă, pentru că omul este o ființă socială. Și intrând în relații de orice fel, devii obligat. Pentru că ai dat speranță, ai promis, ai pecetluit cu o ștampilă sau cu un cuvânt. Pentru că ai conștiință, în cele din urmă.

Ai lăsat omul să intre în lumea ta, i-ai permis să intre în viața ta și ai intrat în viața lui – cu asta ai făcut un angajament. Ai obligații față de el și față de tine. Din moment ce îți pasă de ceea ce se întâmplă cu persoana respectivă – sunteți legați. Imaginează-ți că ești alpinist și îi strigi partenerului care este legat cu tine: „Hei prietene am obosit. Te dezleg – nu-ți datorez nimic.” Ba nu, ești dator, pentru că sunteți legați.

Suntem datori copiilor noștri pentru că nu ei ne-au cerut să-i naștem. Suntem datori părinților pentru că nu i-am rugat să ne nască, dar trăim și ne bucurăm de viață. Suntem datori prietenilor, pentru că i-am făcut prietenii noștri. Datorăm oamenilor cărora le-am spus: „Te iubesc” și suntem datori chiar și atunci când am spus ”nu”, dar am intrat într-o relație cu omul.

Nu există relații libere. Acest termen este pentru cei care stau prost cu responsabilitatea (acum sau în general). Însuși cuvântul „relație” sugerează că nu te-ai atins în fugă de om, ci ați intrat în contact strâns, coaja de protecție s-a topit – ești responsabil să protejezi această vulnerabilitate.

Dacă ești prietenul meu – eu sunt responsabil să nu te arunci sub tren, dacă mi-ai spus despre nenorocirea ta. Răspund exact 50 la sută. Și voi răspunde 100 % dacă spun: „Nu mă încărca, îmi ajung grijile mele.”

Dacă femeia ta plânge, este posibil să nu fie pentru că este isterică, ci pentru că ai rănit-o. Vina ei este că acceptă această supărare, a ta – este ceea ce ai spus sau ai făcut.

Fiind într-o relație, inevitabil ne influențăm reciproc. Prin urmare, ar trebuie să fim responsabili pentru această influență. Ideologia implantată a individualismului duce la distrugerea relațiilor. În locul unui prieten – alegem psihoterapeutul, în locul dragoste – s*xul, în locul apropierii adevărate – 148 de canale TV prin cablu și Internet.

Când nimeni nu datorează nimănui nimic, este mai ușor de trăit. Obligația și responsabilitatea necesită muncă sufletească.