8 greșeli de bază pe care le fac cel mai des părinții în educația copiilor.

Mulți părinți încearcă să-și învețe copiii tot ce este mai bun, dar în ciuda eforturilor, mulți fac greșeli care trebuie evitate în procesul de educație. Adulții adesea uită că un copil se naște fără cunoștințe, iar experiența o dobândește în procesul de creștere, acumulând cunoștințe de la oamenii din jurul său.

Uneori, încercând să-l protejeze de probleme și greutăți, părinții nu-i oferă posibilitatea de a-și manifesta independența. Atunci copilul trăiește cu convingerea că așa ar trebui să fie. Această opțiune este cunoscută părinților ce au un copil care se supune manipulării, dar de cele mai multe ori se întâmplă invers; copilul se opune dorințelor adulților de a-i controla acțiunile. Copilul respinge chiar și ceea ce, în conformitate cu toate legile logicii, este corect, dar din sentimentul de contradicție, acționează în detrimentul său și al oamenilor din jurul său.

Ambele opțiuni de dezvoltare a copilului aparțin extremelor care nu sunt în conformitate cu normele sociale.

Cum să-ți educi copilul, astfel încât acesta să nu ajungă într-o extremă sau alta de educație morală? Ce greșeli trebuie evitate în educația copiilor?

1. Nu-i arăta copilului sentimentul excesiv de mândrie pentru succesele sale. În laudă ar trebui să existe o măsură și acolo unde există un motiv pentru asta.

2. Trebuie să ai încredere în copilul tău. Încredințează-i executarea unei sarcini. Astfel, copilul își va educa nu numai dorința de a fi independent, ci și sentimentul de responsabilitate.

3. Unii părinți aplică principiul concurenței în educație. Își compară mereu copilul cu alți copii, dorind să obțină de la el rezultate mai bune decât colegii, frații sau surorile sale. Merită să-ți amintești că fiecare copil are caracteristici individuale, talente sau absența lor în diferite domenii. De exemplu, este greșit să-i ceri copilului realizări mari în sport, dacă el nu poate obține succes din cauza lipsei abilităților fizice.

4. Nu poți împovăra copilul cu responsabilitate și treburi inutile. Fiecare copil are dreptul la copilărie. Pe lângă studii, sport, participarea la diverse evenimente, copilul trebuie să aibă timp pentru jocuri, plimbări și comunicare cu semenii. Prea multe studii și activități suplimentare privează copilul de momentele fericite din copilăria lipsită de griji.

5. Dorința excesivă de a crește un om corect. Este bine atunci când omul de-a lungul vieții respectă legile de natură socială, morală, etică. Însă merită de luat în considerare faptul că, din dorința de a respecta regulile, omul își pierde personalitatea. El devine ca toți ceilalți. Care este atunci valoarea copilului tău?

6. Nu merită să alegi o profesie pentru copil. Părinții, desigur, știu mai bine cum să-i aranjeze viața copilului în viitor, dar, cu toate acestea, trebuie să ții cont de opinia și dorința lui. Pentru că el va trebui să trăiască și să muncească în acea sferă profesională. Omul este mai fericit atunci când în viață face ceea ce-i place.

7. Nu învăța copilul să evalueze oamenii în funcție de prima impresie, întrucât aceasta adesea este înșelătoare, la fel ca și aspectul unei persoane. Copiii sunt curioși prin natura lor și depinde de adult cum copilul percepe o explicație despre anumite deficiențe în aspectul și comportamentul unei persoane, al altui copil.

8. Neapărat acordă atenție naturii copilului. Caracterul este cel care definește multe calități umane. De prezența sau absența anumitor trăsături de caracter, depinde modul în care se va desfășura procesul de educație. Dorind să obțină de la copil rezultatul dorit, părinții riscă să-i frângă caracterul, iar în rezultat, la maturizare, copilul devine lipsit de caracter, este condus în viață, este dependent de acțiunile și opiniile celorlalți.