6 trucuri psihologice care te vor ajuta să iei decizia corectă

Majoritatea deciziilor pe care le luăm zilnic exclud factorul de risc: ce mâncăm la micul dejun, ce îmbrăcăm la serviciu, ce film urmărim seara. Însă deciziile importante și riscante, ne pot provoca stres. De exemplu, cumpărarea unei case (luarea unui credit ipotecar), căsătoria, divorțul, mutarea în alt oraș, țară sau concedierea de la locul de muncă ne poate submina serios forțele morale.

Din fericire există exerciții și sfaturi care ne pot ajuta în procesul de luare a deciziilor.

1. Imaginează-ți că îți sfătuiești prietenul: ”Privește problema dintr-o parte.”

Pentru a atenua stresul, te poți preface că recomanzi această soluție unui prieten. Adică transferi posibilele consecințe negative altei persoane.

În timp ce inventezi în gând dialogul, îți pot veni în minte soluții neașteptate sau opțiunea de a privi situația dintr-un unghi radical diferit. Poți pregăti în prealabil o serie de întrebări pe care dorești să le pui. Da, imaginația aici este binevenită, fără ea nu poți face nimic. Cel mai important lucru – să crezi că îi dai cu adevărat cuiva străin un sfat. Numai în acest fel vei scăpa de frici și prejudecăți și vei activa procesul rațional de gândire.

2. Limitează volumul informațiilor

Într-o perioadă scurtă de timp, ai citit multe cărți, manuale și forumuri încât creierul tău explodează literalmente de abundență, fără să știi de unde să începi și ce să pui în lista de primă importanță. Permite-i minții să se odihnească o zi și revizuiește datele din nou. Vei vedea că reușești să alegi faptele cu adevărat importante.

3. Aproape totul poate fi reîntors

În majoritatea cazurilor, orice alegere pe care ai făcut-o poate fi restabilită la starea inițială și fără pierderi financiare sau de altă natură. Cu condiția, desigur, că nu ai comis multe erori critice.

De exemplu, dorești să deschizi un magazin, dar ți-e teamă că vânzările nu vor acoperi noua ta afacere. Chiar și așa îți poți asuma riscul, dar dacă afacerea nu a fost profitabilă, atât cât ai planificat, nu te descuraja și nu te speria. Calculează planul din nou, ajustează-l și dacă vezi că nu există șanse, închide afacerea. Revii la starea inițială cu pierderi minime. Acest lucru este posibil.

4. Regula celor două minute

Ideea este că majoritatea deciziilor pe care le luăm nu sunt atât de importante pe cât credem, iar recunoașterea acestui lucru ne ajută la reducerea informațiilor pe care le absorbim, considerându-le necesare.

Au trecut două minute? Ideea este că nu trebuie să te gândești câteva ore la ceva lipsit de importanță. ”Să cumpăr sau nu acea rochie, am nevoie de acest monitor pentru a-l înlocui pe cel vechi sau nu?” Gândește-te de ce ai nevoie de acest lucru, maxim două minute. Nu ai găsit o justificare logică impulsului tău? Deci nu ai nevoie. Aruncă subiectul din cap.

5. Fă ceea ce nu ai făcut niciodată

Ideea este să opui rezistență comportamentului tău în mod implicit, să ieși din zona de confort și să-ți folosești imaginația pentru a testa câteva idei complet noi. Sugestia aici este simplă: dacă decizi între mai multe opțiuni diferite, adăugă o opțiune nouă, care, de fapt, este exact opusul celor obișnuite. Rezultatul final este un nou punct de vedere pe care poate nu l-ai luat în considerare. Nu neapărat vei face această alegere, dar te poate ajuta să înțelegi ce îți dorești cu adevărat în viață.

6. Iar acum alege

Cel mai bun ajutor sunt tabelele și înregistrările. Nu-ți păstra gândurile în minte – scrie-le!

Acesta este unul dintre cele mai bune moduri analitice care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. Un tabel simplu, completat cu avantaje și dezavantaje, calități descrise, evaluări și multe alte date, te poate ajuta să obții imaginea generală, să o detaliezi și să o vizualizezi.