Fii un interlocutor bun. Nu distruge dialogul cu una din aceste 10 fraze.

Uneori, după ce vorbim cu o persoană, rămânem cu un gust amar. Și de multe ori nu putem determina de ce vrem să evităm comunicarea cu el? Probabil că motivul ar fi expresiile pe care le folosește într-o conversație cu tine.

1. Generalizări. Dacă omul îți „reamintește” mereu greșelile din trecut, rezumând experiența cu: ”Mereu întârzii” sau „Niciodată nu ai noroc”, cel mai probabil asta îți va provoca sentimente negative. Cu astfel de oameni vrei să comunici tot mai puțin și acest lucru este absolut firesc.

2. Insulte. ”Doar idioții fac așa”, “Ești atât de penibil, cum ai putea să reușești.”

În acest caz, nu există nicio îndoială: un astfel de dialog nu va dura mult timp.

3. Verdictul:Ți s-a întâmplat pentru că ești slab de fire”, “Ce ai vrut? Nu ai putere de voință.”

Toate aceste fraze setează omul la negativism. Cu ele îți arăți superioritatea față de interlocutor: îi arăți erorile și râzi de deciziile sale. Nimeni nu va tolera acest lucru.

4. Stabilirea obligațiunilor: “Trebuie să faci asta!” “Trebuie să decizi!”

Oamenilor nu le place când li se spune ce să facă. Să începi dialogul cu cuvântul: „trebuie” este întotdeauna o metodă greșită de comunicare.

5. Schimbarea subiectului de discuție: “Da, da, interesant … iar eu aseară am privit un film nou…”, “Chiar așa!! Iar eu ieri …”

Dacă omul „își deschide sufletul” (are necesitatea să fie ascultat), atunci este indecent să schimbi subiectul. Astfel, îți demonstrezi indiferența față de viața lui, impunând numai ceea ce este interesant pentru tine.

6. Indiferența față de subiectele propuse de interlocutor: “Nu văd un subiect pentru discuții!”, “Oh, ce prostii te interesează din nou!”

Nimănui nu-i place să fie în rol de mobilă. Dacă nu-i oferi omului posibilitatea de a vorbi, de a se simți interesant, de a-și exprima opinia,  foarte curând va obosi de această conversație.

7. Îndemnuri inutile și discursuri liniștitoare nepotrivite: “Totul este bine.”, ”Totul va fi bine.”

Dacă nu există motive pentru a calma omul, aceste fraze doar îl vor irita. Uneori, omul doar vrea să vorbească despre o situație în care „s-a blocat”. Prin urmare, evaluarea care sună: „Totuși este bine”, va fi nepotrivită.

8. Mutarea atenției asupra ta: “Asta e nimic, ascultă ce mi s-a întâmplat mie!”

Problemele, interesele, gândurile interlocutorului nu trebuie depreciate. Acest lucru îi va jigni foarte mult demnitatea.

9. Sfaturile inutile. 

Dacă nu ți se cer sfaturi, cel mai bine ar fi să te abții de la acest lucru. Chiar dacă ți se pare că situația este deloc complicată și ai găsi o soluție mult mai eficientă.

10. Avertizările: ”Doar ți-am spus”

Chiar dacă ai avertizat interlocutorul despre ceva, situația actuală nu poate fi schimbată. Acum nu trebuie să faci presiune și mai mare asupra lui provocându-i sentimentul de vinovăție, ci să luați o decizie. Sau, cel puțin, nu-l deranja cu enervantul “Ți-am spus …!”