Merită să renunți la aceste 10 obiceiuri, pentru că ele îți fură energia vitală.

Fiecare dintre noi este un set de anumite obiceiuri. Unele dintre ele ne fac viața mai ușoară și mai bună, în timp ce altele ne complică și ne împiedică să ne realizăm și să devenim o versiune mai bună a noastră.

Obiceiurile bune ne umplu de energie pozitivă și stabilesc vectorul mișcării în direcția corectă. Obiceiurile proaste ne fură multă energie și ne împiedică să mergem în direcția dorită. Pentru a maximiza resursele obiceiurilor noastre, trebuie să înțelegem exact ce obiceiuri ne elimină o cantitate mare de energie și ne înrăutățesc viața.

Iată 10 obiceiuri care îți absorb energia psihică:

1. Lipsa unui plan de acțiuni

Fiecare decizie este un consum de energie. Cu cât luăm mai multe decizii, cu atât avem mai puțină energie. Cel mai interesant este că nu contează gradul de importanță al soluției. Indiferent dacă decizi unde să-ți investești banii sau ce să mânânci mâine, energia psihică se cheltuie aproximativ la fel. Acesta este motivul pentru care Steve Jobs, de exemplu, a refuzat să-și aleagă haine în fiecare zi, preferând blugii și puloverul negru.

2. Dezordinea 

Productivitatea depinde în mare măsură de ce și de cum este organizat totul în jurul nostru. Prezența unor obiecte străine, care nu sunt legate de sarcinile actuale ne fură atenția prețioasă, suntem distrași în mod constant.

Ordinea, dimpotrivă, nu doar crește productivitatea, ci creează confort psihologic și liniște sufletească că nu ai alte lucruri de făcut (mă refer la curățenie).

3. Tergiversarea

Destul de des în timpul lucrului și sarcinilor personale apare senzația de oboseală și dorința de a amâna lucrurile pe mai târziu. În unele cazuri, aceasta va fi o decizie rațională, mai ales dacă înainte de asta ai lucrat mult timp la un proiect. Dar, în cele mai multe cazuri, este vorba de procrastinare, care, paradoxal, dar ne ia multă energie. Procrastinarea ne împiedică adesea să începem lucrul. Între timp, energia noastră psihică se epuizează. Drept urmare, amânăm și mai mult, pentru că nu mai avem energia necesară pentru a începe.

4. Somnul insuficient

Cu cât somnul este mai calitativ, cu atât mai mult ți se vor încărca bateriile. Dacă nu dormi suficient, dimineața bateria ta va fi încărcată 80 sau 60 la sută, dacă ai lipsă cronică de somn, poate fi și mai puțin. Cu o astfel de energie nu vei rezista toată ziua și vei obosi mult mai repede. Poți rezolva această problemă dacă abordezi în mod responsabil organizarea somnului. Dormi 7-8 ore zilnic, în timp ce te trezești și te culci la aceeași oră, chiar și în weekend.

5. Nefinisarea lucrurile începute

Acesta este un obicei destul de dăunător pentru creierul nostru. Oamenii de știință au descoperit că ne amintim mai bine procesele neterminate și continuăm să ne gândim la ele în mod constant. Creierul se umple cu informații și uităm de alte lucruri importante. Pentru a ține în memorie procesele neterminate se cheltuie prea multă energie, care ar putea fi utilizată mai eficient. Prin urmare, finalizează-ți sarcinile. Astfel creierul tău nu va mai pierde energie pentru ele.

6. Mai multe sarcini simultan.

Mulți oameni sunt mândri că au capacitatea de a face mai multe lucruri simultan. Acesta este, de fapt, un mare mit. Creierul nostru poate lucra activ doar cu o singură sarcină.

7. Renunțarea la mâncare.

Deseori când avem multe sarcini de îndeplinit, uităm să mâncăm. Acest lucru duce la scăderea glicemiei, care este combustibil pentru organismul nostru. Dacă nu există combustibil pentru o lungă perioadă de timp, atunci organele au de suferit. În corp, se activează regimul de înfometare pentru a economisi energia disponibilă. La rândul său, acest lucru duce la încetinirea metabolismului. Toate acestea duc la oboseală, slăbiciune, scăderea activității mentale, modificări de dispoziție.

8. Stresul constant

Dacă te afli într-o tensiune emoțională constantă, acest lucru se reflectă și asupra corpului. Deseori dinții sunt încleștați, gâtul este tensionat, apar dureri în diferite părți ale corpului. Toate acestea ne consumă suplimentar energia. Prin urmare, este important să te poți relaxa și să ieși din situații stresante.

9. Activitățile sportive intense.

Este important să menții un echilibru. Este suficient să te implici în activități fizice cel puțin 20-30 de minute în fiecare zi. Găsește mijlocul de aur. Exercițiile fizice excesive pot duce la epuizare constantă, greață, somnolență și alte simptome neplăcute care ne reduc productivitatea.

10. Consumul insuficient de apă.

Energia scăzută se poate datora deshidratării. Avem nevoie de apă pentru funcționarea normală a organismului, precum și pentru reglarea schimbului de căldură. Poți înțelege că nu bei suficientă apă prin culoarea urinei. În lipsa apei, urina devine întunecată și capătă un miros înțepător. Dacă urina este deschisă la culoare, aproape transparentă, atunci consumi suficientă apă.