7 probleme cauzate de lipsa dragostei părintești. Sfaturi pentru părinți.

Adesea, fiind deja adulți, oamenii caută rădăcinile problemelor lor în copilărie. Și se întâmplă că le găsesc. Cineva își acuză părinții că au fost controlați la fiecare pas, că nu au avut libertate și li s-a planificat fiecare minut. Alții dimpotrivă, cred că părinții s-au implicat prea puțin, nu le-au acordat suficientă atenție. Lipsa iubirii poate fi atât de la părinții hiper-grijulii, cât și de la cei indiferenți. Pentru că grija exagerată nu este despre iubire, ci despre ambițiile părinților.

În copilăria timpurie, structura creierului se schimbă rapid, iar formarea finală a neuronilor se încheie până la vârsta de patru ani. În perioada de la naștere până la vârsta de șase ani, se formează structuri responsabile de emoții. Și dacă în această perioadă copilul nu primește suficientă dragoste, grijă și atenție, aceste structuri rămâne nedezvoltate.

Ce semne indică faptul că un copil nu a primit suficientă dragoste în copilărie?

1. În copilărie, se formează modelele de personalitate.

Incapacitatea de a avea încredere este unul dintre primele semne ale unei persoane care nu a fost iubită. Pentru a-și dezvolta capacitatea de a avea încredere, copilul trebuie să fie înconjurat de o atmosferă emoțională stabilă și prosperă în familie. Este clar că țipetele și scandalurile vor afecta negativ capacitatea de a-și construi în continuare propriile relații confortabile și de încredere.

2. Incapacitatea de a-ți exprima sentimentele.

Această calitate se numește și inteligență emoțională. Ea include, de asemenea, capacitatea de a înțelege emoțiile altor persoane, de a-ți controla propriile emoții și de a rezista presiunii emoționale din partea altora.

3. Teama de a face greșeli.

Da, nimănui nu-i place să greșească, dar prea multă teamă de a greși te împiedică să obții succes în viață. Iar această fobie – este o consecință a lipsei dragostei părintești în copilărie.

4. Experiența constantă a relațiilor toxice.

Aproape toți cei care au trăit într-o atmosferă nefavorabilă, pot avea o relație cu un abuzator. Dar, dacă astfel de relații se repetă, înseamnă că omul alege în mod inconștient acest model de relații. Deși, este sigur(a) că face tot posibilul pentru ca acest lucru să nu se mai repete și ”el/ea cu siguranță nu este așa”.

5. Îndoială de sine și anxietate.

Sentimentul de pericol. Teoretic, un mediu favorabil în afara familiei poate compensa negativismul din interiorul familiei. Dar, în practică, acest lucru nu întotdeauna se întâmplă.

6. Predispoziția la depresie.

E dificil să spunem că depresia se poate dezvolta din cauza atmosferei emoționale din copilărie și poate fi o consecință a altor complicații psihice datorate aceleiași copilării. În general, depresia și anxietatea sunt cele mai frecvente probleme a oamenilor moderni și nu întotdeauna vin din copilărie. Dar persoanele care au crescut într-un mediu disfuncțional au o predispoziție mai mare pentru aceste tulburări.

7. Dependența de opiniile celorlalți.

În general, oamenii tind să-și proiecteze propriile probleme asupra altora, așa că acordarea unei importanțe prea mari cuvintelor străine este o prostie. Prin urmare, este o prostie să iei totul personal. Dar oamenii care nu au primit dragoste în copilărie, tind să pună totul la inimă.

Sfaturi pentru părinți:

– grija, tandrețea și manifestarea iubirii – ar trebui să fie o prioritate în relația cu copilul.

– laudă-ți mereu copilul pentru toate lucrurile bune pe care le face. Nu-l poți certa pentru comportamentul greșit și să păstrezi tăcerea atunci când face ceva bun și util.

– fii un părinte pozitiv și optimist. Da, este greu să-ți păstrezi această atitudine tot timpul, dar încearcă pentru copilul tău.

– depresia și iritabilitatea ta afectează foarte mult copilul. Prin urmare, dacă simți că nu faci față, nu ezita să apelezi la specialiști pentru ajutor.