Ești fericit? Oamenii de știință recomandă să ascunzi acest lucru de colegi. Iată de ce.

Colegii care arată fericiți, adesea ni se par prea naivi și creduli. În plus, credem că angajații care sunt mereu pozitivi lucrează prea puțin – ceea ce înseamnă că trebuie încărcați cu sarcini cât mai dificile. Această concluzie a fost făcută de către oamenii de știință americani, care au studiat cum sunt percepuți oamenii fericiți de către cei din jur.

Această atitudine pare complet ilogică, într-o epocă în care librăriile sunt pline de cărți despre cum să devenim fericiți. Însă faptul rămâne fapt: noi înșine, fără să ne dăm seama, suntem precauți cu cei care sunt mai fericiți decât noi.

Unul dintre autorii studiului, Maurice Schweizer, profesor la Wharton School of Business, constată că, deși în cultura nord-americană este obișnuit să se manifeste o atitudine pozitivă față de muncă și viață, angajații prea fericiți par a fi neprofesionali și ineficienți. Astfel de oameni sunt considerați superficiali, ușor de influențat și incapabili să îndeplinească sarcini complexe.

De încrederea colegilor, de obicei, se bucură oamenii care arată moderat de fericiți. La întrebarea „Ce faci?”, un astfel de angajat răspunde: „Bine” sau „Normal” și însoțește răspunsul cu un zâmbet prietenos, în timp ce oamenii prea fericiți exclamă: „Grozav!”, „Incredibil!” sau „Pur și simplu minunat!”, zâmbind larg.

Munca este locul în care nu ar trebui să vă relaxați complet. Nu uitați că sunteți urmăriți și judecați de multe ori în funcție de comportament. Noi înșine tragem concluzii despre natura și competența colegilor în funcție de modul în care aceștia comunică și își manifestă emoțiile.

Potrivit lui Schweizer, scanăm în permanență mediul, încercăm să ghicim ce gândesc cei din jurul nostru, cum se vor comporta și astfel încercăm să ne menținem lumea sub control.

Chiar dacă ești un optimist incorigibil și nu-ți poți stăpâni emoțiile care te copleșesc, ar trebui să acorzi atenție acestor 4 sfaturi pe care le oferă autorii studiului.

1. Manifestă-ți cu grijă emoțiile

Emoțiile pe care le arăți afectează ceea ce cred alții despre tine. A fi pozitiv este bine, în timp ce manifestările de bucurie prea violente îți pot afecta negativ relațiile.

2. Convinge-i pe cei din jur de competența ta 

Dacă ești o persoană veselă și nu-ți poți stăpâni emoțiile, cel mai probabil ești considerat un om naiv. Va trebui să depui eforturi suplimentare pentru a-i convinge pe colegi că ești capabil să gândești critic și să rezolvi probleme complexe.

3. Fii reținut cu oamenii necunoscuți sau puțin cunoscuți. 

Prima impresie este cea mai puternică. Încearcă să nu comunici prea emoțional cu oamenii noi, chiar dacă te-ai trezit cu o dispoziție minunată sau ai aflat o veste grozavă.

4. Manifestarea bucuriei nu întotdeauna este potrivită 

Comportamentul unui angajat competent depinde de situație. Uneori, de alegerea tonului potrivit depinde succesul unei afaceri. Dacă un client vine cu o reclamație, el așteaptă compasiune, înțelegere și soluționarea rapidă a problemei sale. El va percepe glumele și râsul ca pe o insultă.