Starea de fericire este o alegere conștientă. Iată cum aplici acest sfat în viața de zi cu zi.

Toată lumea tinde spre fericire, dar adesea o confundă cu plăcerea. Plăcerea și fericirea – sunt diferite.

Plăcerea – este o experiență de moment la nivelul senzațiilor și depinde exclusiv de simțuri. Oamenii îmbătrânesc, receptorii lor scad, însă ei pot fi fericiți.

Fericirea – este o stare conștientă, capacitatea de a vedea profund, nu e doar o senzație fizică. Poți experimenta disconfort sau chiar durere, dar în același timp să rămâi fericit. Imaginează-ți un alpinist care s-a urcat în vârful visului său, este în pragul durerii fizice, dar fericit pentru că visul său a devenit realitate.

Numai tu decizi când ești fericit și când nu.

Istoria cunoaște o mulțime de oameni care au mulți bani și oportunități, dar nu sunt fericiți. Astfel de cazuri se explică prin depreciere. Este o reticență conștientă de a fi fericit, care controlează inconștientul. Bunurile nu-ți aduc nici plăcere, nici bucurie, în ciuda faptului că sistemul senzorial este în ordine.

Starea de fericire este o alegere conștientă, la fel ca și starea de suferință. Oamenii înșiși aleg – dacă au eșuat sau au dobândit o experiență neprețuită. Să suferi gândindu-te la ceea ce nu ai – este o alegere. La fel precum și să fii fericit – gândindu-te că ai multe.

Fericirea – este ceea ce crezi despre tine. Te gândești că ești fericit – atunci fericirea va intra pe ușa ta. Demostene a spus: „Fericirea – înseamnă să prețuiești ceea ce ai și să nu acorzi atenție la ceea ce nu ai”. Pare a fi un gând banal, dar foarte profund.

Iată cum îl aplici.

“M-am trezit dimineața și mi-am dat seama că sunt fericit doar pentru că trăiesc în vremuri de pace. Gândindu-mă, că eu și familia mea suntem în siguranță, sunt fericit. Sunt liber. Acum câteva decenii multe persoane se trezeau în lagărele de concentrare. Și acum mulți se trezesc în închisori sau chiar în sclavie. Gândindu-mă că pot merge liber, oriunde vreau și fac ceea ce vreau – sunt fericit. După micul dejun, mi-am dat seama că sunt fericit pentru că am un acoperiș deasupra capului, mâncare de calitate și apă potabilă. Chiar și fructe exotice, la care oameni în urmă cu 200-300 de ani doar puteau visa.”

Când te concentrezi pe ceea ce ai, ești bogat, norocos. Când te gândești la ceea ce nu ai, ești o persoană săracă și nefericită.

Sursa fericirii stă în capul nostru, în capacitatea de a ne gândi la cele necesare, nu la cele inutile. Gândește-te la ceea ce ai și vei fi fericit(ă). Iar atunci când omul este fericit – este puternic și energic. Și cu siguranță va obține ceea ce îi lipsește.