Mama – principalul dușman al copilului: ce este sindromul Munchausen?

Probabil ai citit în copilărie cartea despre aventurile baronului Karl Munchausen? Îți amintești cât de amuzante păreau poveștile lui?

De fapt, Karl Munchausen este un personaj istoric real, un nobil german, militar, care întâmplător, a devenit un personaj literar. Și, de asemenea, a dat numele unei boli destul de rare – sindromul Munchausen sau tulburarea simulativă.

Ce simulează?

După cum sugerează și numele, pacienții care suferă de această tulburare simulează diverse boli. Ei cu plăcere se plâng de afecțiuni, se supun examinărilor, fac teste și se tratează. Dacă este necesar, pot face intervenții chirurgicale și nu una. Dacă medicii le spun că nu au motive de boală, acești pacienți pot dispărea… ca mai târziu să se prezinte la un alt medic.

De cele mai multe ori pacienții cu sindrom Munchausen simulează următoarele boli:

– „Abdomenul acut”. Unii simulatori își pierd o parte din intestin, dar nici acest lucru nu contribuie la însănătoșirea lor.

– Sângerări. Cea mai ușoară modalitate de a obține o sângerare este să îți aplici o rană asupra ta, ceea ce fac pacienții cu tulburări simulative.

– Tulburări neurologice. Plângerile despre durere, amețelile, paralizia, crampele arată destul de adevărate, iar medicii nu găsesc motive fiziologice pentru astfel de disfuncții.

Pacienții pot simula o parte din simptome cu ajutorul medicamentelor (de exemplu, diarea cronică este ușor de „obținut” cu utilizarea constantă a laxativelor). Acești oamenii își fac rău nu numai lor, dar și oamenilor apropiați, în special copiilor.

Delegarea bolii.

Dacă un părinte suferă de sindromul Munchausen, boala poate „atinge” și copilul. În acest caz, medicii vorbesc despre sindromul Munchausen delegat, sau sindromul Polle (numit după fiica baronului).

În acest caz, părinții simulează diverse simptome la copii. Vor folosi toate mijloacele: copiilor li se mixează medicamente sau sunt lipsiți de medicamente (atunci când copilul într-adevăr este bolnav), uneori chiar îi strangulează și adaugă substanțe otrăvitoare în alimente.

Primul caz de sindrom Munchausen delegat descris în literatura de specialitate, a fost complex. Mama a simulat paralizia parțială, pentru fiica sa a inventat diabetul și a folosit acetonă și glucoză pentru a obține tabloul clinic. Fiului i-a provocat convulsii, i-a afectat conștiința folosind medicamente speciale.

Ce așteaptă acești părinți? Sună ciudat, dar așteaptă aprobare pentru că au grijă de un copil bolnav și se dedică în totalitate lui. Însă, problema este că uneori astfel de părinți „tratează” copiii până la moarte. Este dificil de lucrat cu acești pacienți, deoarece au nevoie de aprobarea constantă a acțiunilor lor, iar răul făcut copiilor este dificil de combinat cu pozitivismul. Astfel de pacienți au nevoie de psihoterapie specială.