Cum să-ți crești IQ-ul: 15 obiceiuri care ne fac mai inteligenți

A fi inteligent este minunat, dar nu se întâmplă peste noapte. Unii sunt norocoși, se nasc genii, dar majoritatea oamenilor educați și talentați au obiceiuri care contribuie la dezvoltarea inteligenței. Indiferent de domeniul în care își antrenează mintea – în management, afaceri, artă sau alt domeniu – oamenii deștepți se auto-provoacă zilnic. Da, aceasta este o sarcină dificilă. Dar dacă îți revizui rutina obișnuită pentru creșterea coeficientului intelectual, vei observa în curând rezultatele și îți vei da seama că a meritat.

Iată 15 obiceiuri simple care te vor ajuta să-ți dezvolți inteligența:

1.Adresează întrebări

Nu fi de acord imediat cu ceea ce ți se spune: întreabă, caută pe google, caută adevărul. Problema principală a vremurilor noastre nu este ignoranța, ci iluzia cunoașterii. Întrebările și curiozitatea sinceră vor transfera informațiile primite de la un nivel superficial la încredere completă.

2. Citește cât mai mult

Fă din asta un obicei: este vorba despre lecturi serioase, nu despre bârfe cu celebrități. Cărți, reviste informative, documente lungi – sunt alegerea potrivită. Oamenii de știință recomandă cititul dimineața.

3. Află ce te motivează

Permite-i creierul să folosească resursele care îi plac. Găsește un format care te pasionează și respectiv, stimulează dezvoltarea abilităților intelectuale – fie că este vorba de podcast-uri, tutoriale video sau ziare.

4. Comunică doar cu oameni deștepți

Nu este necesar să fie mai deștepți decât tine, este important că ei au mereu lucruri interesante despre care puteți discuta. Intelectualii știu deja să-și hrănească creierul, așa că timpul petrecut cu ei este foarte util nu numai pentru a învăța, ci și ca un stil de învățare.

5. Fiecare expert a fost cândva un începător.

Cu orice ocazie de a învăța lucruri noi, devii mai deștept. Ai încredere în fluxul constant de cunoștințe – viața niciodată nu obosește să ne învețe, dacă desigur, vrei să înveți.

6. Ia-ți timp să reflectezi

Obișnuiește-te să faci o pauză pentru a te gândi la cunoștințele dobândite, aceasta este o parte importantă a procesului de învățare.

7. Antrenează-ți nu numai mintea, ci și corpul

Atunci când ai grijă de dezvoltarea inteligenței, nu uita de alimentație și exercițiile fizice adecvate – creierul și corpul funcționează întotdeauna în strânsă interacțiune. Calitatea minții depinde direct de sănătate, de vigoarea generală și de tonusul muscular.

8. Disciplinează-te pentru a deveni mai productiv

A fi ocupat și a fi productiv sunt două lucruri diferite. Viitorul la care visezi depinde de ceea ce faci acum: oamenii deștepți nu amână pe mâine ceea ce pot face astăzi.

9. Inventează idei noi.

Înregistrează sau scrie toate ideile care îți vin în minte – de preferință zilnic. Dezlănțuie-ți cele mai nebunești proiecte – creativitatea inspiră să gândești altfel. Examinează-ți ideile în mod regulat și editează-le dacă dorești. Este posibil ca într-o zi să vină momentul să le pui în aplicare.

10. Ține un jurnal

Un alt mod sigur de a deveni mai inteligent este de a învăța din experiența personală. Este demonstrat faptul că punerea gândurilor și evenimentelor pe hârtie cresc puterea creierului.

11. Fă ceva care te sperie

Depășindu-ți fricile, devii mai curajos, mai inteligent și mai rezistent la încercările vieții.

12. Înlocuiește televizorul cu învățarea online

În timpul liber fă ceva util pentru mintea ta. Internetul este plin de instrumente de învățare uimitoare pentru a-ți dezvolta creierul, cariera și viața în general – alege cursuri, lecții, teste, programe și practici educaționale pe gustul tău.

13. Împărtășește ceea ce știi

Schimbul de cunoștințe dobândite dublează eficiența procesului – nu fi zgârcit în a transmite altora ceea ce ai învățat.

14. Aplică noile cunoștințe

Nu are sens să studiezi, dacă nu intenționezi să pui aceste cunoștințe în practică. Oamenii inteligenți folosesc întotdeauna cunoștințele dobândite – nu de dragul succesului, ci pentru că descoperirea unei resurse intelectuale te face o persoană valoroasă.

15. Fii selectiv

Oamenii inteligenți, de regulă, au puțini prieteni pentru că ei sunt mai selectivi. Cei cu care petreci timpul (inclusiv cei dragi) reflectă esența și nevoile tale personale, ceea ce duce la armonie cu tine însuți și cu lumea înconjurătoare.