Tablourile acestui pictor au un efect psihoterapeutic benefic asupra oamenilor

Multe opere de artă au un efect psihoterapeutic de vindecare asupra omului și sunt capabile să atenueze stresul, să armonizeze bunăstarea generală.

Printre astfel de opere de artă se numără picturile celebrului artist rus N. Roerich, care posedă o culoare specială, neobișnuită. Efectul armonios al picturilor acestui artist minunat demult a fost remarcat de istoricii de artă, psihologi și medici, precum și de cei care studiază ezoterismul și pictura ezoterică.

N. Roerich a străbătut țările estice cu diferite expediții, a parcurs mii de kilometri studiind filozofia, obiceiurile locuitorilor, făcând cunoștință cu natura aspră a munților Altai, a Mongoliei, Indiei și Tibetului. În aceste expediții a găsit inspirație pentru picturile sale uimitoare, unde descrie natura și mitologia acestor regiuni.

Învățătura despre efectul culorilor și sunetului asupra corpului și psihicului uman era cunoscută de misticii Orientului în cadrul cunoașterii ezoterice. Știa N. Roerich despre această învățătură? Judecând după schema de culori din picturile sale – știa.

În zilele noastre, efectul undelor de culoare asupra simțurilor a fost adoptat de medicina modernă și psihologie, iar conceptul de terapie a culorilor include tehnici speciale de vindecare și recuperare ce folosesc efectul pozitiv al acestor unde asupra sănătății fizice și mentale.

Mulți cercetători remarcă faptul că, picturile lui Roerich saturate cu tonuri luminoase și pure, armonizează aura și bio-câmpul oamenilor, cresc vitalitatea și îmbunătățesc starea de spirit. 

În jurnalele lui Roerichs, pot fi întâlnite următoarele informații despre efectul diverselor culori:

– culoarea galbenă întărește corpul, susține inima;

– culoarea mov întărește creierul;

– culoarea verde întărește sistemul nervos;

– culoarea roz vindecă stomacul;

albastru are un efect de întărire generală și activează pofta de cunoaștere spirituală.

Nu este întâmplător faptul că albastru, mov, verde și roz, predomină în  tablourile pictorului. Culoarea nu numai că poate vindeca sufletul și trupul, dar poate contribui și la dezvoltarea spirituală a omului. Pe acest principiu se bazează principala componentă informațională a efectului psihoterapeutic al picturilor acestui artist uimitor.

Mulți experți în domeniul ezoterismului susțin că nuanțele pure, saturate ce predomină în picturilor sale transferă conștiința umană într-o stare modificată în care se deschide un canal de comunicare cu Sinele Superior. Schema de culori a picturilor sale trezește și armonizează centrele energetice, stimulează dezvoltarea spirituală prin activarea chakrelor superioare.