5 cei mai periculoși vampiri emoționali. Iată cum te protejezi de ei.

Sursa celei mai mari scurgeri de energie sunt relațiile. Comunicarea cu unii oameni ne umple de emoții pozitive și ne îmbunătățește starea de spirit. Alții ne privează de optimism, pace și seninătate. Acești oameni sunt numiți vampiri emoționali.

Există 5 semne care îți spun că ai de-a face cu un vampir emoțional, fie că este vorba despre o relație romantică, de prietenie sau o relație de familie:

1. Brusc ți se înrăutățește starea de spirit.

2. Ți se îngreunează pleoapele, vrei să dormi.

3. Ești atras să bei sau să mânânci mâncare bogată în carbohidrați.

4. Experimentezi anxietate.

5. Te simți deprimat.

Pentru a-ți proteja fluxul de energie, este important să înveți să te protejezi de acești oameni. Următoarele strategii te vor ajuta să identifici și să te protejezi cu succes de influența lor.

1.Narcisiștii 

Motto-ul lor este „Mie, în primul rând.” Sunt periculoși pentru că le lipsește empatia și au o capacitate extrem de limitată de a iubi. Dacă nu faci ceea ce vor, ei te pedepsesc cu tăcere și indiferență.

Cum te protejezi de ei: În primul rând trebuie să ai așteptări reale. Ei sunt oameni limitați emoțional. Nu aștepta că vor înceta să fie egoiști și te vor iubi necondiționat. Pentru o comunicare reușită, trebuie să îi faci să înțeleagă că le vei fi util. Această abordare funcționează cel mai bine atunci când nu poate fi evitată interacțiunea cu ei.

2. Victimele

Acest tip de vampiri te enervează cu lamentările lor nesfârșite: „Oh, sunt sărac”. Întreaga lume este împotriva lor și acesta este motivul tuturor nenorocirilor lor.

Cum te protejezi de ei: stabilești limite prietenoase, dar dure. Ascultă scurt prietenul sau ruda și apoi spune-i: „Te iubesc, dar sunt dispus să te ascult doar câteva minute.” Colegilor de lucru le poți spune: ”Totul poate fi rezolvat, dacă te gândești mai bine. Scuze, dar trebuie să revin la muncă”.

3. Cei care controlează totul

Acești vampiri emoționali încearcă să te controleze și să-ți dicteze cum ar trebui să te comporți și ce trebuie să simți. Au opiniile lor despre tot. Ei încearcă să te controleze, considerându-ți sentimentele nefondate sau irelevante, dacă nu se încadrează în regulile lor.

Cum te protejezi de ei: Nu încerca niciodată să controlezi un astfel de om. Exprimă o asertivitate sănătoasă (încredere în sine), dar nu-i spune ce să facă. Îi poți spune: „Apreciez sfaturile tale, dar trebuie să lucrez singur la asta.” Fii încrezător și nu juca rolul victimei.

4. Cei care nu-ți permit să vorbești.

Acești oameni nu sunt interesați de sentimentele, gândurile sau opiniile tale. Sunt preocupați doar de ale lor. Poți aștepta ore întregi până când vei avea șansa să spui cel puțin un cuvânt.

Cum te protejezi de ei: acești indivizi nu reacționează la semnale non-verbale. Va trebui să vorbești foarte clar și să-i întrerupi, foarte ferm și fără echivoc. Ascultă-i câteva minute, apoi spune politicos: „Urăsc să întrerup, dar trebuie să vorbesc cu alte persoane / am o întâlnire / trebuie să ies”.

5. Cei care dramatizează

Acești oameni au tendința să descrie și trăiască evenimentele minore ca fiind drame uimitoare.

De fiecare dată, când vorbești cu astfel de persoane te simți obosit și epuizat. Pentru a-ți îmbunătăți relațiile și a-ți crește nivelul de energie, fă un „inventar” al persoanelor care te umplu și te seacă de energie.

Petrece cât mai mult timp cu oameni iubitori și grijulii și învață să stabilești granițe pentru cei care te epuizează. Acest lucru îți va permite să-ți îmbunătățești calitatea vieții.