4 tipuri de atașament pe exemplul genunchiului rănit

Patru fetițe. Patru tipuri de atașament.

Sunt poveștile unor fetițe care, jucându-se cad și își rănesc genunchiul.

1. Suzanne

Se poticnește, cade și vede că are genunchii răniți. Ea fuge acasă, plângând. Mama o privește cu drag și îi spune: „Doare? Lasă-mă să te îmbrățișez. Hai să curățăm rana.” Mama îi acordă ajutor, o lasă să stea pe genunchi și fredonează împreună o melodie. După ceva timp, fetița nu mai plânge și aleargă din nou la joacă. Apoi mama o va întreba: „Te mai doare?” „Nu”, va răspunde ea.

Aceasta este o ilustrație a atașamentului sigur.

Ce a învățat Suzanne? Ce a aflat despre sine:

– Pot distinge cum mă simt.

– Îmi respect sentimentele.

– Când mă simt rău, cred că sentimentele mele sunt importante.

– Pot fi atentă la nevoile mele.

– Emoțiile altora sunt importante.

2. Maria

Mama gătește în bucătărie. Maria cu lacrimi în ochi îi spune: „Am căzut, mă doare”. Mama ei fără cuvinte ia un plasture, peroxid de hidrogen și șterge rana. Maria încearcă să găsească privirea mamei, dar mama este concentrată pe partea materială și Maria de asemenea, se concentrează asupra modului în care mama șterge rana. Și se calmează. Când mama termină, îi spune: „Du-te să te speli pe mâini, acum vom lua cina”. Și se întoarce la treburile sale în bucătărie. Maria își șterge lacrimile și se duce să-și spele mâinile.

Aceasta este o ilustrare a atașamentului evitant.

Ce a aflat Maria:

– Nu știu ce simt.

– Am dificultăți în a-mi înțelege sentimentele.

– Când mă simt rău, nu-mi dau timp să înțeleg cum mă simt.

– Nu înțeleg sentimentele altora.

– Când alții se simt rău, mă concentrez asupra mea.

3. Lara

Lara fuge acasă și plânge. Mama aude plânsul și aleargă să o întâlnească, crezând că s-a întâmplat ceva grav. Și când își vede fiica, o apucă de mâna și strigă la ea: „Ți-am spus de o mie de ori, ai grijă. Voi face un atac de cord în curând din cauza ta.” Fata nu se calmează, plânge și mai tare. Mama, văzând asta, îi spune: „Nu mai plânge, arăți rău”.

Aceasta este atașamentul anxios.

Ce a învățat Lara?

– Emoțiile mă copleșesc și pe mine și pe ceilalți.

– Mă simt vinovată pentru emoțiile mele.

– Nu știu ce să fac cu emoțiile mele. Îi caut cu disperare pe ceilalți, dar dacă răspund, nu sunt în stare să mă calmez. Și uneori sunt furioasă când vor să mă ajute. Îmi ia mult timp să mă simt bine.

4. Teresa.

Îi este foarte frică de faptul că a căzut. Nu se poate opri din plâns. Când se întoarce acasă, mama îi spune: „Întotdeauna cazi, pentru că ești stângace”. Teresa plânge și mai tare, iar mama ei este și mai supărată: “Taci, ești atât de plângăcioasă, nici nu știu cu cine te asemeni”.

Fata continuă să plângă. Mama își pierde cumpătul, o lovește și îi spune: „Vrei mai mult?” Teresa cade, îngheață și nu mai plânge.

Acesta este tipul de atașament dezorganizat. 

Ce a învățat Teresa?

– A-ți arăta emoțiile este periculos.

– Dacă cer ajutor, oamenii m-ar putea răni.

– Merit ce mi s-a întâmplat, este vina mea că sunt așa.