Învață să comunici cu oamenii toxici (10 reguli de comunicare)

Cine sunt persoanele toxice?

Înainte de a vorbi despre regulile de comunicare cu persoanele toxice, merită să înțelegem cine sunt acești oameni. Singurele emoții pe care le experimentezi atunci când comunici cu ei sunt: iritarea, oboseala și poate mila – atât pentru tine, cât și pentru persoana cu care vorbești.

Iată cum comunici cu astfel de oameni:

1.Ai încredere în sentimentele tale. Dacă, iar și iar te simți epuizat și nefericit după ce ai vorbit cu cineva, nu te minți: cu cât vei recunoaște mai devreme toxicitatea, cu atât mai bine pentru tine.

2. Stabilește clar granițele. Activitatea preferată a unei persoane toxice este de a încălca spațiul personal al interlocutorului. Această atitudine nu poate fi tolerată, așa că renunță la politețe și stabilește clar limitele admisibile.

3. Fii reținut. Este dificil, dar nu imposibil. Adevărul e că persoana toxică adoră să atragă interlocutorul în vârtejul emoțiilor negative – dacă vei ceda provocărilor sale și vei răspunde negativ, tu însuți îți vei pierde echilibrul intern.

4. Preia controlul asupra conversației. Oamenii toxici sunt manipulatori iscusiți. De aceea, merită să preiei rapid controlul într-o conversație. De exemplu, poți schimba abil subiectul conversației.

5. Fii atent la ceea ce spui despre tine. Oamenii toxici sunt adesea excesiv de sinceri – acesta este unul dintre trucurile lor pentru a-ți câștiga încrederea. Este normal să vrei să împărtășești și tu informații personale. Dar nu trebuie să faci asta – orice cuvânt poate fi folosit împotriva ta.

6. Fii direct. Dacă ești o persoană modestă, timidă sau educată, atunci oamenii toxici se vor lipi de tine toată viața. Pentru că știu că nu ești rivalul lor. A fi direct – este cea mai bună armă de protecție împotriva oamenilor toxici: o declarație clară a poziției, de cele mai multe ori îi sperie.

7. Gândește-te la un plan de evadare. Minciuna nu este bună, dar în procesul de dialog cu o persoană toxică, nu ezita să inventezi o scuză: de ce nu poți continua conversația. Cu cât scuza va fi mai convingătoare, cu atât mai bine – acest lucru te va ajuta să menții relația și nu vei părea prea crud.

8. Nu aștepta schimbări din partea acestei persoane. Atunci când persoană toxică este ruda ta, nu vei putea evita atât de ușor comunicarea.  Prin urmare, nu aștepta să se schimbe, nu aștepta că va înțelege și se va pocăi.

9. Gândește-te la părțile tale slabe. Gândește-te, de ce astfel de oameni cred că te pot manipula. Ce puncte slabe ai, ce îi atrage atât de mult? Cel mai probabil, motivul este că nu știi să construiești granițe personale și să te apreciezi. După ce ai realizat acest lucru, încearcă să-ți corectezi atitudinea față de sine, apoi oamenii toxici cu siguranță vor fi mai puțini în viața ta.

10. Laudă-te. Atunci când este vorba de o persoană toxică cu care nu poți evita comunicarea – este foarte important să te răsplătești cumva pentru o astfel de suferință. Dacă ai reușit să nu ajungi în conflict și să nu treci la insulte ca urmare a dialogului, laudă-te pentru răbdare – acest lucru este foarte important.