”Toate grijile familiei sunt pe seama mea.” Câteva sfaturi pentru femeia care nu ar trebui să-și mai plângă de milă.

„Bună ziua! Am 30 de ani, sunt căsătorită de cinci ani. Soțul meu consumă alcool, nu câștigă. Toate grijile familiei sunt pe seama mea. Nu-l părăsesc pentru că nu vreau să-mi distrug familia. Dar de ce nu-i este milă de mine? Doar vede cât îmi este de greu. Scandalurile nu ajută.”

Sfatul psihologului:

Pentru început, scandalurile niciodată nu corectează o situație. Doar complică totul. Oamenii fac scandal în două cazuri:

– Atunci când sunt incapabili să poarte o conversație constructivă.

– Atunci când interlocutorul este incapabil să poarte o conversație constructivă.

Cum se întâmplă asta de obicei?

Femeia îi spune ceva soțului, el ignoră observațiile sau cererile ei, asta o enervează și face scandal. Pe bărbat scandalul îl înfurie, el se închide în sine și nu mai percepe tot ce spune soția. Se formează un cerc vicios.

Unde a avut loc eșecul?

Eșecul a avut loc la etapa în care soțul ignoră cuvintele soției. În majoritatea cazurilor, pentru că știe: ele pot fi ignorate.

De ce pot fi ignorate?

Pentru că soția oricum nu va pleca nicăieri și va face totul singură: se va ocupa de copil, va câștiga bani, va aduce mâncare în casă, va găti, îl va hrăni, sărăcuțul de el, va spăla vasele. Da, îl va cicăli patruzeci de minute, dar asta poate fi îndurat, iar apoi din nou va reveni pe canapeaua confortabilă.

De ce nu-i este milă de ea?

Pentru că nimănui nu-i este milă de o persoană care nu are milă de sine. Și nici nu se va schimba pentru ea. De ce? Pentru că ambii sunt mulțumiți. Și el. Și ea, de asemenea, dacă nu-l părăsește. Când femeia „duce totul pe umerii săi” de dragul familiei, de dragul copiilor, de dragul unei ștampile în pașaport, acest lucru indică deja că EA are nevoie de această căsătorie mai mult decât el. Și cine are nevoie, se străduie cel mai mult.

Ce să faci?

Să înveți să-ți fie milă de tine, în primul rând. Să nu te agăți de o căsnicie rea. Să nu speri că oamenilor le va fi milă de tine, în special cei care s-au urcat confortabil pe spatele tău. Nu va fi mai bine, va fi doar mai rău.