8 activități zilnice care ne afectează negativ creierul și nici măcar nu observăm

Stilul de viață sedentar, fumatul și consumul frecvent de alcool contribuie la degradare și reduc speranța de viață. Deja știm asta. Știm, de asemenea, că și alimentația necorespunzătoare ne face să degradam. Cu toate acestea, există și motive mai puțin evidente, care afectează negativ creierul, inclusiv și pe cei care au duc un stil de viață sănătos.

Potrivit cercetărilor iată ce ne afectează negativ inteligența și memoria.

1. Ne interzicem să visăm

Visurile – sunt opera imaginației noastre. S-a dovedit că creierul în momentele de fantezie lucrează activ, deși omului i se pare că este relaxat. Oamenii de știință sunt siguri că gândurile și fanteziile abstracte ne ajută să ne amintim informațiile necesare, chiar și atunci când există mulți factori de distragere.

2. Iluminarea slabă

Nu merită să te reții în camere slab iluminate și cu atât mai mult – să lucrezi în astfel de condiții. Rezultatele unui nou studiu arată că lumina slabă poate slăbi capacitatea învățare și memorare. Iluminatul deosebit de rău afectează persoanele în vârstă, precum și oamenii cu deficiențe cognitive.

3. Utilizarea GPS-ului

Planificarea traseului pe cont propriu – ne menține în formă bună și chiar ajută să ne păstrăm mintea clară la bătrânețe. Utilizarea navigatorului în fiecare zi ne privează de această oportunitate. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care se orientează în spațiu – sunt mai active și mai inteligente decât cele care obișnuiesc să se bazeze pe GPS.

4. Cercul mic de prieteni.

Comunicarea cu oamenii care au obiceiuri și interese diferite de ale noastre -funcționează ca o ieșire din zona de confort. Astfel de relații ne fac să învățăm constant lucruri noi și să ne dezvoltăm. Cu acești oameni, încercăm să privim dincolo de lucrurile evidente, iar asta ne ajută să gândim creativ.

5. Zgomotul constant 

Majoritatea oamenilor care locuiesc în orașele mari sunt nevoiți să facă față zgomotului puternic în fiecare zi. Ei, fie că tolerează zgomotul, fie îl blochează cu ajutorul căștilor. S-a dovedit că un nivel ridicat de zgomot ne afectează negativ nu numai auzul.

Un studiu recent a arătat că persoanele cu probleme de auz au mai multe șanse să sufere de deficiențe de memorie și percep mai prost informațiile. De aceea, trebuie să vă protejați auzul prin toate modurile posibile.

6. Dependința de internet

Oamenii de știință cu regret afirmă că nivelul IQ în lume este în scădere. De ce se întâmplă acest lucru dacă nivelul de educație și noile tehnologii continuă să crească? Răspunsul este simplu: noi înșine creăm un mediu în care încetăm să ne dezvoltăm.

Nu memorăm faptele, pentru că avem întotdeauna la îndemână un telefon cu un motor de căutare. Prin urmare, chiar și atunci când aflăm ceva nou, în mod inconștient nu vom memora aceste fapte: la momentul potrivit, internetul ne va aminti. Ceea ce înseamnă că renunțăm la cunoștințe reale în favoarea unui asistent virtual care știe totul pentru noi.

7. Plângerile

În medie, o persoană se plânge de ceva o dată pe minut. Creierul se obișnuiește cu plângerile constante și construiește un fel de pod, care duce la faptul că ne plângem din obișnuință, fără nici măcar să observăm.

S-a dovedit că din cauza plângerilor constante, creierului nostru îi este mult mai dificil să rezolve problemele și să se dezvolte intelectual. Cu ajutorul plângerilor ne provocăm la un singur algoritm: este mult mai ușor să suferim în public, decât să schimbăm ceva.

8. Antrenamentul de seară

Organismul nostru are nevoie de mișcare pentru sănătatea generală, inclusiv pentru o minte activă și ascuțită. Exercițiile fizice matinale ne pregătesc pentru o zi muncă productivă și ajută la declanșarea metabolismului.

Dar cu antrenamentele de seară, se întâmplă contrariul. Mișcările active cresc nivelul de adrenalină și corpul nostru se setează pentru muncă, nu pentru odihnă, de aceea somnul după un astfel de antrenament este, de obicei, superficial.

Din fericire, multe dintre aceste schimbări în creier sunt reversibile și este suficient să îți schimbi puțin obiceiurile și stilul de viață.

Crezi că poți renunța la astfel de obiceiuri?