5 obiceiuri simple care te vor ajuta să menții relații bune cu oamenii

Relațiile bune, de încredere se compun din multe momente. Dar vom vorbi despre cele de bază, care sunt la fel de importante pentru cercul apropiat, pentru prieteni și colegi.

Rămâi sincer

Cel mai simplu sfat, dar incredibil de complicat. Se pare că nu este nimic dificil în a spune lucrurile direct. Dar cine are nevoie de această sinceritate? De fapt, comunicarea deschisă și confidențială, oferă o conexiune și un nivel de intimitate mai profund.

Poți recunoaște sincer că ai întârziat, deoarece ai dormit prea mult, că nu mergi la o petrecere pentru că vrei să-ți petreci timpul acasă, și nu pentru că trebuie să-ți vizitezi bunica. Dar nu ar trebui să-i spui interlocutorului (dacă nu este un prieten apropiat) informații care pot fi incomode pentru el sau îi pot răni granițele. De asemenea, trebuie să fii atent cu părerea ta despre aspectul străin, despre relații și viață în general: de obicei, opinia ta este adecvată doar atunci când ești întrebat.

2. Fii amabil

Amabilitatea este un instrument universal în orice situație. Dacă într-un moment dificil nu știi cum să acționezi, rămâi politicos. Apoi, când totul se va stabiliza, va fi posibil să reflectezi calm cu privire la reacția corectă. Politețea te va ajuta întotdeauna să reacționezi corect.

Regulile de bun simț – sunt practici dezvoltate de-a lungul anilor (zeci de ani, secole) de conviețuire confortabilă a oamenilor, când salutările, solicitările, anxietatea, bucuria, empatia pot fi exprimate într-un mod inteligibil și convenabil (pentru majoritatea). Salută atunci când vii la o întâlnire, spune „te rog” și mulțumește – aceasta este baza pentru a crea relații calde cu cei din jurul tău.

3. Ascultă și susține

Oamenii care știu să asculte cu atenție, care nu pun întrebări fără tact, găsesc cuvinte de susținere – aceștia vor cuceri întotdeauna. Provoacă respingere cei care întrerup pentru a povesti despre sine, cei care se grăbesc să-și dea evaluările și să te „învețe cum să trăiești”.

Desigur, nu trebuie să fii ipocrit sau să joci teatru pentru a arăta că participi. Aici funcționează principiul: rămâi cinstit, în limitele politeții. Cu cât mai mult îți dezvolți abilitățile de ascultare activă, cu atât vei avea relații mai bune cu prietenii și rudele.

4. Manifestă grijă

Să suni la ziua de naștere, să întrebi de sănătate, să ții ușa după tine, să aduci o băutură caldă într-un moment trist – toate acestea sunt gesturi de bunătate și grijă. Astfel de semne de atenție nu numai că vor cuceri oamenii, dar și vor crea o atmosferă caldă de susținere și participare.

5. Evită bârfele și calomnia

Vorbind despre alți oameni răutăți sau inventând zvonuri despre ei, vei observa că mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întoarce împotriva ta. Nimeni nu are încredere în bârfitori și critici și încearcă să-i evite. Cuvintele rostite neatent, aprecierile dure sau repovestirea detaliilor vieții personale pot deveni motivul unei supărări ascunse, a unui eșec în carieră sau chiar a unei răzbunări.

Pentru a-ți testa afirmația despre cineva, încearcă să-ți imaginezi dacă ai putea spune același lucru în prezența omului. Dacă nu, cel mai probabil cuvintele tale nu contribuie la îmbunătățirea relațiilor cu oamenii.