7 semne indirecte care îți spun că trebuie să fugi din această relație

S-ar părea că, dacă relația devine disfuncțională, trebuie să observăm acest lucru imediat. Dar, din păcate, nu întotdeauna este așa. Totul pare bine, dar calitatea vieții s-a deteriorat în mod semnificativ (observi în viața ta depresie, probleme la locul de muncă, senzație de neputință), aceasta este o ocazie să te gândești dacă primești un sprijin adecvat din partea partenerului/partenerei. Oare nu te trage în jos?

Iată cele mai evidente semne de alarmă ale unei relații distructive, care îți pot afecta negativ viața.

1. Ai început să te simți vinovat(ă) pentru că exprimi îți emoțiile negative

Dacă înainte puteai explica liniștit(ă) ce nu-ți place în comportamentul partenerului tău, acum te vei gândi de zece ori dacă vei începe o conversație. Pentru că, în cele din urmă te vei confrunta cu reproșuri. În timp, începi să te simți vinovat(ă) pentru că îți permiți să exprimi o opinie diferită de opinia partenerului, suprimându-ți astfel adevăratele emoții. Iar asta duce la crize nervoase, isterie, certuri, care nu-ți aduc nimic decât rușine și vinovăție.

2. Ai probleme la locul de muncă

Cu cât persoana este mai importantă pentru noi, cu atât mai mult există probabilitatea că ne vom adapta viziunii sale despre noi. Când partenerul/partenera te subestimează, te consideră slab, incompetent, distrugându-ți astfel stima de sine, această atitudine se reflectă și în sfera profesională.

3. Având o relație aparent stabilă, te afli constant într-o stare de anxietate

Te simți permanent deprimată, dar nu înțelegi de ce. Unul dintre motive poate fi faptul că te afli într-o relație dependentă, fără să-ți dai seama. Suprimarea emoțiilor negative, stima de sine distrusă ne afectează corpul și la nivel fizic.

Când ne aflăm într-o relație disfuncțională o perioadă lungă de timp, când ne influențează factorii psihogeni, starea biochimică a corpului și a fundalului hormonal se schimbă treptat și ne afectează negativ fiziologia, iar ea la rândul său, consolidează starea emoțională reprimată. Se formează un cerc vicios, care duce la o stare de „neputință învățată”. Dacă aceste semne există, nu ezita să consulți un psihoterapeut.

4. Ceea ce spune partenerul este diferit de modul în care se comportă cu tine.

În psihologie, acest concept se numește „mesaj dublu” – o situație comunicativă în care sunt difuzate două solicitări conflictuale. Adică de la noi se cer două lucruri opuse în același timp. Unul dintre ele este exprimat la nivel verbal, iar celălalt îl înveți la nivel non-verbal. În practică, arată așa:

„Trebuie să câștigi mai mult!”

„Ar trebui să petreci mai mult timp cu mine!”

Cu cât mai mult primești astfel de instrucțiuni conflictuale, cu atât ești mai expus la stres și traume psihologice cronice.

5. Brusc îți dai seama că te-ai schimbat 

Pericolul relațiilor toxice este că te schimbi treptat și imperceptibil, iar conștientizarea acestui proces vine târziu. Relațiile cu prietenii și familia se distrug, persoanele care te-ar putea susține și contribui pozitiv, treptat dispar din viața ta. Devii vulnerabil(ă) pentru partenerul distructiv, întrucât îți pierzi respectul de sine adecvat, devii dependent(ă) de evaluarea partenerului și uiți de interesele tale. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în această situație – să restabilești relațiile cu prietenii și să faci ceea ce-ți place cu adevărat.

6. Înainte de a face ceva, te gândești cum să-i explici partenerului.

Pericolul unei astfel de interacțiuni familiale este acela că relația se construiește într-o ierarhie rigidă supunere-dominație, unde „părintele” devine agresorul, iar „copilul” devine victimă, iar acest lucru poate duce la violență fizică.

7. Trăiești cu amintirile pozitive din trecut și te simți condamnat(ă)

Trăiești cu amintirile bune din trecut, pentru că în prezent nu există decât durere și resentimente. Dar să ieși din această capcană singur(ă) nu mai este posibil, pentru că ți-a fost încălcată identitatea de sine și fiind într-o izolare emoțională completă, nu ai habar cum să trăiești fără partenerul toxic.

Gândește-te: vrei să vezi această persoană alături de tine peste 5 ani? Ochii îți ard, există dorința de a continua relația pentru că te simți fericită cu acest partener? Dacă nu, aceasta este o ocazie să te gândești ce te împiedică să ieși din această relație și să lași trecutul acolo unde ar trebui să fie.