Acesta este semnul principal care indică sfârșitul unei relații.

Principalul semn al unei relații care moare – este tensiunea pe care ai început să o simți. Cealaltă persoană creează tensiune și tu duci această povară. Suporți. Te adaptezi după ea. Încerci să nu strigi, să nu te superi sau să plângi. Încerci să reții cuvintele care tind afară, pentru că nu vrei să omori relația. Ea este încă valoroasă și importantă pentru tine. Dar tensiunea devine insuportabilă.

Încearcă să ții un obiect ușor la distanța mânii întinse o perioadă lungă de timp. În experiment, oamenii au ținut un pahar cu apă. Este un fleac – să ții un pahar cu mână întinsă. Dar după o jumătate de oră vei plânge din cauza tensiunii insuportabile. Te vei simți obosit de parcă ai făcut o muncă grea, când de fapt, doar ai ținut un pahar. Nu contează dacă ești plătit sau nu pentru asta; pentru o taxă, probabil îl vei ține mai mult. Dar tensiunea va fi aceeași.

Unul creează această tensiune, al doilea – ține, rezistă, suportă. Nu vrea să renunțe la pahar. Dar forțele se termină și răbdarea, de asemenea. Tensiunea nu va trece de la sine, nu te poți obișnui cu ea, va crește cu fiecare minut, în ciuda puterii de voință sau a iubirii față de persoana care te face să ții paharul.

Acest sentiment de tensiune – este un semn sigur că relația moare. Al doilea participant face comunicarea insuportabilă. Depășește granițele, pune presiune, te chinuie, impune, își varsă emoțiile, are cerințe… Dar s-ar părea că nu observă. Acționează egoist. Și tu ții paharul cu mâna întinsă, scrâșnind din dinți. Este o muncă grea? Foarte grea. Pentru că nimeni nu poate suporta stresul mult timp. Aceasta este – tortură.

Dacă ai început să cauți scuze pentru a nu răspunde la apel, dacă amâni mesajele pentru a răspunde mai târziu, dacă gândul de a vorbi cu această persoană îți provoacă tensiune și dorința de a evita această întâlnire – poți îngropa relația. Dacă după comunicare te simți ca o lămâie stoarsă și nu ai energie – relația a murit. Dacă cealaltă persoană nu vrea să deschidă ochii și să vadă cât de dificil este să ții paharul – nu există niciun rost în această relație. Deși nu există un conflict evident, nimeni nimănui nu i-a făcut rău, nu a spus un cuvânt nepoliticos … Dar tensiunea este palpabilă și se intensifică. În final, conflictul este inevitabil.

Sau pune paharul pe masă și spune: ”Scuze, nu pot continua. A devenit insuportabil.” Iar cel care nu a văzut granițele, care a creat această tensiune, va fi uimit și jignit. Ce s-a întâmplat?

De fapt, el știe ce s-a întâmplat. În suflet știe perfect, dar nu vrea să recunoască.

Primele semne de tensiune – sunt un marker de constrângere. Relația vie nu suportă constrângerea, ea moare. Durata agoniei relației este diferită; precum și rezerva de răbdare. Dar acesta este sfârșitul relației. Dragoste, prietenie, simpatie…? Ceea ce urmează este – sclavie. Deși, și aceasta este o relație, nu? O relație moartă…