Mintea invincibilă a samuraiului: cum să-ți dezvolți rezistența psihologică

Modul nostru de gândire, inseparabil este legat de modul în care se comportă corpul. Psihologul sportiv Riley Holland dezvăluie secretele rezistenței psihologice, care ne ajută să devenim invincibili nu numai în sport, ci și în situațiile de viață.

Nu voi uita niciodată pilda pe care mi-a spus-o un prieten înainte de o lecție de judo la facultate:

„În vremuri străvechi, în Japonia feudală s-au întâlnit doi samurai și au decis să lupte. Ambii erau buni în ceea ce făceau. Ei înțelegeau că vor lupta până la moarte și că doar o singură balansare a sabiei îi poate separa de moarte. Nu puteau decât să spere la slăbiciunea inamicului.

Au ocupat poziția de luptă și se priveau atent în ochi. Fiecare aștepta ca inamicul să fie primul care se va deschide – va arăta cea mai mică slăbiciune care să-i permită să atace. Dar așteptarea a fost în zadar. Așa au stat toată ziua cu săbiile trase până când a apus soarele. Niciunul dintre ei nu a început bătălia. De aceea, au plecat acasă. Nimeni nu a învins, nimeni nu a pierdut. Bătălia nu a avut loc.

Ei nici nu au avut nevoie să înceapă o rivalitate pentru a înțelege cine este mai puternic. Adevărata bătălie a avut loc în mintea lor.

Marele războinic samurai Miyamoto Musashi a spus: „Dacă vei face inamicul să tresară – deja ai învins.” Niciunul dintre samuraii din poveste nu a tresărit.  Ambii aveau o minte de nezdruncinat. Este o excepție rară. De obicei, cineva cu siguranță va tresări primul și va muri în secunda următoare după atacul inamicului.”

Cel mai important lucru care ne învață pilda este: ”Omul înfrânt moare din cauza propriei minți.”

Lupta pentru superioritatea psihologică are loc constant în viața tuturor: la locul de muncă, în transport, în familie. Lupta primitivă pentru dominare începe întotdeauna când se întâlnesc două personalități sau două puncte de vedere.

De obicei, cine este învingătorul și cine este cel care pierde se decide într-o secundă. Odată definite aceste roluri, schimbarea scenariului este aproape imposibil. Pozițiile alfa și beta sunt ocupate, interacțiunea lor are loc în canonul prescris.

Cum să învingi în aceste jocuri ale minții? Cum să-i arăți inamicului că deja ai învins și să nu fii luat prin surprindere? Calea către victorie este formată din trei etape: pregătire, intenție și eliberare.

Etapa 1: Pregătirea

Pregătirea este foarte importantă. Trebuie să fii instruit, iar eventualele scenarii trebuie repetate. Însă antrenamentele până la epuizare vor fi inutile dacă nu te vei putea încrede și relaxa. Dacă nu te relaxezi, nu vei putea improviza sau reacționa la situație. Vei fi vulnerabil atât la nivel fizic, cât și la nivel psihologic, devii inhibat și inevitabil vei tresări.

Pregătirea este necesară, însă această etapă nu este suficientă. Mulți indivizi talentați nu-și pot realiza potențialul, pentru că nu știu să treacă de la pregătire la victorie.

Etapa 2: Formează-ți intenția de a învinge

Adevărata intenție – este o stare emoțională. Este starea de încredere. Este convingerea profundă că planul se va realiza.

Dacă intenția este formulată corect, mintea va putea găsi căi neașteptate către victorie, care anterior păreau imposibile din cauza îndoielii de sine. Ca și pregătirea, intenția este autosuficientă – odată ce este configurată corect, poți avea încredere și uita de ea.

Ultimul și cel mai important element spre victorie – este capacitatea de a-ți curăța mintea și de a elibera inspirația.

Etapa 3: Eliberează-ți mintea

Chiar dacă ești pregătit și sigur de victorie, încă nu știi cât de exact se va întâmpla acest lucru. Trebuie să fii deschis, conștient și să reacționezi instantaneu la tot ce se întâmplă, să trăiești „în moment”.

Dacă te-ai pregătit corect, nu trebuie să te gândești la acțiuni. Dacă ai creat o intenție, nu trebuie să-ți faci griji pentru motivația de a câștiga. Ai făcut tot ce ai putut la aceste etape, ai încredere în tine și poți uita de ele. Samuraii din legendă nu au murit, pentru că mintea lor era liberă. Ambii războinici s-au concentrat pe ceea ce se întâmpla, ei nu se gândeau la s-ar putea întâmpla în momentul următor.

Eliberarea minții – este cea mai dificilă etapă spre victorie. Pare paradoxal, dar trebuie să te eliberezi chiar și de dorința de a câștiga. Indiferent de dorință, o parte din mintea ta trebuie să evalueze imparțial și calm situația, din exterior. Când va veni momentul să acționezi decisiv, dorința de a câștiga sau teama de a pierde îți vor îngrozi mintea și te vor distrage de la ceea ce se întâmplă.

Mulți au experimentat acest sentiment de eliberare. Când vine, îl numim „a fi în zonă” sau „în flux”. De fapt, acest lucru se datorează faptului că nu ne creăm singuri piedici. Această stare nu este supranaturală.

De îndată ce te-ai pregătit corespunzător, ți-ai format o intenție de neclintit și te-ai eliberat de atașamente și prejudecăți, vei dobândi o minte invincibilă. S-ar putea să nu-l învingi pe celălalt, așa cum s-a întâmplat în legenda samurailor, dar nici el nu te va putea învinge.

Rezistența psihologică este necesară în fiecare joc în care jucăm și în fiecare bătălie în care suntem implicați. Această calitate a ajutat ambii samurai să supraviețuiască. Deși nu vei câștiga toate bătăliile din lume, vei ieși învingător din multe – datorită rezistenței mentale. Nu vei pierde niciodată bătălia cu tine însuți.